Så får du en bättre kvinna/man balans, exempelvis på scenen

Idag på internationella kvinnodagen kommer lite tips för dig som vill ha en jämnare balans mellan kvinnor och män, exempelvis som medverkar på scenen vid dina konferenser och event. 

Inom TEDxStockholm har vi som mål att ha lika många kvinnor som män som talare på våra event, men hade för några år sedan svårt att uppnå det. Det blev alltid blev övervikt av män och vi kände att så många viktiga historier, alla de ur en kvinnas perspektiv, inte delades.

Vi arbetade på den tiden med att skicka ut förfrågningar för att sedan överväga och boka (bara) bland de som anmälde intresse. Om vi skickade ut till tio av varje kön så var det minst fem män och i bästa fall en kvinna som anmälde intresse.

Vi nöjde oss dock inte med att ligga 50/50 bara på förfrågningar, utan ville ha jämn balans också i skarpt läge på scenen. 

Det vi började med då var att kontakta de kvinnor som inte svarat. Svaren vi fick var ofta att man inte tyckte man var bäst inom sitt område, inte van att föreläsa eller något annat som gjorde att man själv inte tyckte sig vara lämplig. 

Vi berättade att vi tyckte hon var intressant, baserat på något vi hört, läst eller en rekommendation vi fått, att de flesta som gör ett TEDx Talk gör det för första gången och sällan är några vana talare. 

Vi kunde också berätta hur vårt talarteam hjälper våra talare med att förbereda både sitt material och framträdande. 

Plötsligt vände det och kvinnorna blev fler. Idag har vi alltid en jämn balans mellan de som går till vårt sista urval och vi kan välja ut de bästa bland de mest intressanta historierna.

Så tricket, oavsett om du vill få in fler talare, chefer eller styrelseledamöter, är att byta strategi då att enbart fråga inte räcker. Genom att också ”sälja in” uppdraget till de du vill ha fler av – oavsett det är män, kvinnor, unga, seniorer eller annat – ökar du chansen att lyckas. Det gjorde vi.  

Jörgen Dyssvold, mötesdesigner hos Herr Omar och styrelseordförande för TEDxStockholm

(Foto: Joshua Wanyama, CC BY-SA 2.0, flickr.com/photos/wa-j)

Jorgen Dyssvold