Livslångt lärande håller hjärnan frisk

När vi lägger tid på att lära oss nya saker händer det en massa spännande saker i hjärnan. Bland annat utvecklas ett fett och en slags vägar som tillsammans bidrar till att signaler kan röra sig snabbare mellan hjärnans olika delar. Lärande fungerar faktiskt som jympa för hjärnan, håller den i form och kan till och med bromsa utvecklingen av demens.

Neurons in the brain.jpeg

De flesta känner säkert till att fysisk träning bidrar till att hålla hjärnan frisk. Det är något vi kunnat höra om i Sommar i P1 med Anders Hansen och läsa om i hans bästsäljande bok Hjärnstark. Det finns en rad olika forskningsstudier som visar på ett tydligt samband mellan fysisk träning och hjärnfunktioner som stressresistens, koncentrationsförmåga och kreativitet.

Men visste du att också lärande, alltså att lära sig nya saker, är en aktivitet som kan hjälpa hjärnan att hålla sig frisk, ung och i god form?

Det har bland annat att göra med ett ämne som kallas myelin. Mycket myelin av god kvalitet gör det lättare för hjärnan att lagra in motoriska färdigheter som en viss bollsport och dans, men också intellektuella kunskaper som matte eller språk.

Myelin består till största del av fett och har bland annat till uppgift att isolera hjärnans nervtrådar. I hjärnan bildas myelin av en cell som kallas oligodendrocyter. De påminner om mikroskopiskt små bläckfiskar som simmar runt inne i hjärnan. De här bläckfiskarna slingrar sig fast runt nervceller för att laga eller isolera dem med myelin, alltså fett, så fort de får en impuls om att det behövs.

Fysisk träning och teoretiskt lärande är båda aktiviteter som bidrar till utveckling av myelin i hjärnan. Fysisk träning kan öka mängden myelin i hjärnan medan lärande kan förbättra kvaliteten och konsistensen på myelinet.

Mycket myelin av bra kvalitet i hjärnan gör det lättare för oss att lära oss nya saker. Det beror på att myelin som sagt är ett slags fett. Detta fett gör att nervimpulserna kan röra sig lättare och snabbare, men fungerar också som isoleringsmaterial runt nervceller och nervändar och gör att ny kunskap isoleras in i dem.

Förutom att det skapas mer och bättre myelin när vi lär oss nya saker så stimulerar lärandet också hjärnans neuroner. Neuroner är nervceller som tar emot och förmedlar impulser vidare i nervsystemet. Denna neuronstimulans bidrar till att det skapas nya vägar inne i hjärnan och där impulser sedan kan röra sig ännu snabbare mellan hjärnans olika delar.

Mycket tyder också på att lärande kan bromsa utvecklingen av demens. Bland annat har man sett samband mellan grad av demens och antal år någon har studerat. Fler studieår minskar risken för demens. Lärande bidrar nämligen till att det skapas nya synapser i hjärnan. Synapser är kopplingarna mellan neuronerna, alltså de nervceller som tar emot och förmedlar nervimpulser vidare i nervsystemet.

Hittills har vi sett på lärandet som en mödosam aktivitet där det enda syftet har varit att programmera in ny kunskap i hjärnan. Men på senare tid har man alltså börjat uppmärksamma hur själva lärandet som aktivitet, och det oavsett vad man lär in, också bidrar till att precis som fysisk aktivitet hålla hjärnan frisk och i form.

Lärande fungerar alltså som gymnastik för hjärnan och därför något vi bör lägga tid och energi på genom hela livet, inte bara under ungdomsåren. Faktum är att lärande som aktivitet är så pass viktigt och nyttigt för hjärnans hälsa att du till och med bör ägna tid på att lära dig saker som du kanske inte ens har någon praktisk nytta av efter att du lärt dig dem.

Ytterligare anledningar att ägna sig åt lärande

Superentreprenören Timothy Sykes är en stark förespråkare av livslångt lärande. I en artikel i Entrepreneur listar han nyligen ytterligare några skäl till varför man bör ägna sig åt livslångt lärande.

1.    För att fortsätta komma på nya idéer

Nästa idé kommer troligen inte av att du ser på TV eller spelar videospel. Om du verkligen vill få inspiration till nya idéer bör du göra ett avtal med dig själv om att varje dag lära dig nya saker. Det kan vara från att läsa böcker, lyssna på podcasts eller bevaka nyheter. Över tid bygger du upp ett stort bibliotek av kunskap som skapar nya kopplingar i hjärnan och föder nya idéer.

2.    För att hålla din passion vid liv

Alla har tider när jobbet känns som en börda, oavsett hur mycket man älskar det, men lärande är nyckeln till att hålla passionen för det man gör vid liv i ett längre perspektiv. Att hålla den passionen vid liv säkrar att din karriär fortsätter att vara stimulerande. Så, bli besatt av det ämne du jobbar med. Läs böcker av relevanta ledare, följ podcasts i ämnet och följ intressanta tankeledare i sociala medier. Du kommer bli inspirerad av alla coola saker som pågår och få kontakt med den inre passionen för det du sysslar med.

3.    För att få till bättre konversationer

Vill du vara intressant? I så fall behöver du vara intresserad. Inte bara av de du pratar med utan också av olika idéer och ämnen. Ju mer du lär dig, desto mer får du att samtala om med människor du möter. Men det handlar inte bara om att förbättra ditt pratande. När du får ett bredare spektrum av intressen och kunskaper får du också lättare att ta kontakt med ett bredare spektrum av personer. Det kan i sin tur leda till nya möjligheter och samarbeten som gynnar din karriär.

4.    För att motverka uttråkning

När du inte ägnar dig åt lärande är det lättare att bli lat eller uttråkad och vem vill vara det? När du bestämmer dig för att bli en livslångt lärande person upptäcker du snart att du effektivt minskar risken för självgodhet och tröghet. Fascination för ett särskilt ämne kan vara engagerande och eggande. Det kan också ge dig en större känsla av mening och lust i din karriär och livet i stort.

5.    För en bättre balans mellan privat och professionellt liv

Känner du hettan? Nära att ibland bli utbränd? Upplever tuffa tider? Ja, lärande kan motverka också detta. När du tar en paus från monotont arbete för att expandera din kunskap upplevs det av hjärnan som en rast från regelbunden och schemalagd programmering. Det kan hjälpa dig bryta vanor som att sitta för länge framför en dator utan att göra något, bara för att du anser att du måste fortsätta jobba. Du kommer återvända till arbetet med nya perspektiv och en förnyad energi som kan hjälpa dig att bli mer effektiv.

TIO SÄTT ATT ÄGNA SIG ÅT LÄRANDE SOM AKTIVITET

  1. Läs böcker - både skönlitteratur och facklitteratur

  2. Läs bloggar, tidningar och magasin

  3. Lyssna på podcasts och radio

  4. Se på dokumentärfilmer eller serier

  5. Följ nyheter - rent allmänt eller inom ett visst område

  6. Bevaka intressanta ämnen och personer i sociala medier

  7. Skaffa dig en ny hobby

  8. Gå en kurs i något du är nyfiken på

  9. Delta i samtalscirklar eller workshops

  10. Anmäl dig till och delta i en konferens