SXSW2019: Önskan om både oberoende och tillhörighet blir en utmaning

Inledningen av SXSW var på internationella kvinnodagen, vilket uppmärksammades genom extra många kvinnor på talarlistan. Bland dem fanns sociologen Brené Brown som talade om konsten att trotsa vildmarken och relationsexperten Esther Perel som talade om effekterna av relationskriser på arbetsplatser. Båda pratade om hur vår nya önskan av oberoende samtidigt som vi behöver uppleva tillhörighet leder till existensiella utmaningar.

Är nu på plats i Austin, Texas för en veckas bevakning av South by Southwest (SXSW). Det är en årlig festival på tema musik, film och interaktiva medier. Den har arrangerats sedan 1987 och stadigt vuxit. Numera spelar över 1400 band, fler än 75 000 deltar i den officiella konferensen och mer än 400 000 besöker festivalerna.

Brené Brown om konsten att trotsa vildmarken

Var på plats tidigt för att lyssna på en av inledningstalarna, Brené Brown, doktor och professor i sociologi vid University of Houston. Hon har skrivit sju böcker och gjort flera TED Talks. De senaste tio åren har hon varit inblandad i forskning kring ämnen som sårbarhet, mod, empati och skam.

Sårbarhet och att trotsa vildmarken var teman för hennes föreläsning. Vi lever i en ny rörig och polariserad värld som är fylld av olika motsättningar, hat, hot och avund.

Du är bara fri när du inser att du inte tillhör något

Hennes egen berättelse handlar om att hela livet ha sökt tillhörighet men aldrig känt att hon passat in. När hon en dag medverkar i Oprah Winfrey Show möter hon Maya Angelou som säger citat: Du är bara fri när du inser att du inte tillhör något, utan allt, ingenstans alls. Priset är högt. Belöningen är stor.

Det här sätter hennes liv på ända. Efter en tids brottning med existentiella frågor trillar en dag poletten ned. Hon inser att det handlar om att inte tillhöra något, med att ändå i varje ögonblick tillhöra allt i nuet. Hon delade sedan med sig av ett antal livsdeviser som den som vill vara fri, trotsa och leva i vildmarken kan tillämpa.

För dig som blir nyfiken på att lära känna Brené Brown närmare kan jag rekommendera hennes TED Talk som du hittar på TED.com. Du som vill ta del av Brenés livsdeviser hittar dom i hennes läsvärda bok ”Trotsa vildmarken”.

Esther Perel om krisande arbetsplatsrelationer

Nästa föreläsare var en ny bekantskap för mig. Esther Perel är en författare och belgisk psykoterapeut som efter 35 år av behandlingar av par i kris insåg att också arbetsplatser har relationer som kan krisa, orsaka stora problem och kosta massor av pengar om man inte hanterar dem.

Hon menar att tekniken idag gett oss större frihet än nånsin både privat och professionellt. Men det har också fört med sig en känsla av ångest och isolering. Många pratar om en ensamhetsepidemi som skulle vara en utmaning för det offentliga. Perel menar istället att det många upplever är en brist på tillit och förtroende och inte social isolering, alltså traditionell ensamhet.

Partners men också kollegor upplevs ointresserade

Grogrund för detta är bland annat hur man upplever sin partner hemma vara mer intresserad av sin smarta telefon än mig. Men, samma saker upplever vi med kollegorna på arbetsplatsen vilket bidrar till känslan av isolering.

Perel pratar också om hur unga vuxna idag har olika förväntningar för alla relationer. Det handlar om tillit, tillhörighet och självförverkligande. Man vill både ha tryggheten från relationer med andra men samtidigt vara helt oberoende av andra, det går helt enkelt inte ihop. Det är ju kvaliteten på våra relationer som också styr kvaliteten på våra liv.

Relationer är inte bara kvinnors ansvar

Hon vänder sig också emot att vi länge sett detta med att hantera relationer, också på arbetsplatsen, som en så kallad ”soft skill” och något främst kvinnor ägnar sig åt. Idag måste ledare på alla nivåer, både män och kvinnor, ha flytande kunskaper i hur relationer fungerar och aktivt lägga sig i att relationerna mellan medarbetarna på arbetsplatsen fungerar och är goda.

Imorgon lördag står engagemang, trender och lekfulla och smarta städer på schemat. Återkommer med nya rapporter då.

Jörgen Dyssvold, Herr Omar, Austin i Texas den 8 mars 2019

Jorgen Dyssvold