Gästprofilen: Simon Strandvik

Simon Strandvik är i grunden agronom med en master i miljövetenskap. Han halkade av en slump in i evenemangsbranschen 2011, där han hjälpte arrangörer att agera mer hållbart. Sedan 2014 driver Simon Greentime AB där han med kollegor fortsätter att stötta arrangörer.

Greentime driver nu också Sverige främsta hållbarhetscertifiering för evenemang. Greentime har bland annat hjälpt VM i Handboll, VM i innebandy, Eurovision Song Contest, Sveriges Olympiska kommitté och riksidrottsförbundet med hållbarhetsarbetet.

Simon är en av våra kära gästspanare i Herr Omars trendrapport för 2025, vilket vi är mycket tacksamma för. Vi på Herr Omar hade också förmånen att gå Stockholm Stads kompetensutvecklingsserie inom hållbarhet vid evenemang för några år sedan. Utbildningen hölls av Simon och mycket av den kunskap vi inhämtade där har vi med oss i Herr Omars dagliga arbete.

Du är ju expert på hur man skapar mer hållbara möten. Har du något tips till oss som jobbar med möten och event?

Ja jag har hur många tips som helst! Men ska jag säga något väldigt basic handlar det om att först skriva ned varför det är viktigt med hållbarhet, därefter punkta ned de områden som man prioriterar och vad som går att göra då. Till exempel att maten som serveras är viktig, det generar mycket i utsläpp och vårt mål är därför att… Det är nämligen lätt att det blir lite för stort, då är det bra att bryta ned det. Det är viktigt att inte bara fastna i miljöfrågorna utan frågor som jämställdhet, trygghet och tillgänglighet. All erfarenhet finns samlat inne i vårt planeringsverktyg där vi bryter ner vad det går att göra i 24 olika aspekter där det finns relevant information till dig som planerar event. Men det finns också bra checklistor som går att tanka ned som kan vara ett användbart verktyg. Tittar vi på utsläpp för ett event är det i princip alltid deltagarnas resor till och från som genererar mest utsläpp.

Ser du någon trend inom möten och event som du tycker är lite extra spännande?

Jag ser att företag trots lågkonjunktur ändå prioriterar att träffas fysiskt, där det också finns en högre förväntan på interaktivitet. Sen ser vi också en ökad efterfrågan på att redovisa CO2 utsläpp för event – det ser vi som en direkt effekt av det kommande CSRD direktivet (ett EU-direktiv som syftar till att skapa bästa förutsättningar för att EU skall klara sina Net Zero-målsättningar till 2050).

Har du något extra bra mötesminne som du vill dela med dig av?

Jag minns en konferens på Yasuragi för många år sedan som vi på Greentime höll i. Det unika var kombinationen av att träffa människor och skönt häng på kvällen. Alla var så nöjda efteråt och jag tyckte själv att det var väldigt roligt. Då lärde man känna personer på riktigt.

Och till sist undrar vi om du har något tips på en rolig aktivitet som kan stärka gemenskapen på ett möte eller event?

Börja konferensen redan på tåget – det går att skapa ett värde även under tiden på vägen.

Föregående
Föregående

Gästprofilen: Florence Cardell

Nästa
Nästa

Gästprofilen: Ingmari Pagenkemper