Gästprofilen: Mikael Salo
Mikael Salo är delägare och medgrundare av nyöppnade Maxim Stockholm.
Han har en lång bakgrund inom media och hållbarhet, bland annat som chefredaktör för Aktuell Hållbarhet, där han etablerade flera konferenser och event. Idag är han verksam som moderator, föreläsare och samtalsledare samt hållbarhetschef på deltid.
Nästa vecka står Mikael värd för eventet Hållbarhetsagendan på Maxim, där samtal och kultur möts på scenen. Då lanseras också boken med samma namn och som Mikael skrivit tillsammans med fem andra. Herr Omar medverkar på Hållbarhetsagendan där vi bland annat håller i ett par inkluderande mingelaktiviteter. Vi passade på att ställa några frågor till Mikael under ett av våra förberedande samtal.
Vem skulle du gärna höra föreläsa och om vad?
Det vore väldigt spännande att höra Dalai Lama kommentera all galenskap i världen just nu. Annars älskar jag att lyssna på de som trots snudd på omöjliga odds haft kraft och mod att följa sin intuition och manifestera en vision.
Vad är dina bästa tips för att göra event mer hållbara – både miljömässigt och socialt?
Först och främst – säkerställ att eventets inramning och syfte verkligen skapar nytta, och värde för alla deltagare. Annars riskerar du att missa målet och bidra till slöseri med tid och resurser. Inte så hållbart.
Social hållbarhet handlar om inkludering och representation: vilka får sändningstid? Hur aktiveras och engageras deltagarna? Det handlar om att ta vara på den kunskap och energi som finns i rummet. Ur både demokrati-, inkluderings- och miljösynpunkt kan det också vara klokt att digitalisera mötet – för att minska onödiga resor. Rätt använd kan dagens teknik ge fantastiska möjligheter.
Och glöm inte helhetsupplevelsen! Bjud på god men också hälsosam och hållbar mat och dryck. Och framför allt – se till att ge utrymme för kultur och reflektion. Det behövs tid för att också koppla samman hjärta och hjärna.
Har du själv något minne av ett möte eller annan aktivitet där du känt dig särskilt välkommen och omhändertagen?
Jag hade ett oväntat möte med en taoistisk mästare och hans crew från Kina för snart ett år sedan. Det var bland det mest exotiska och starka jag upplevt – på så många plan.
Till sist: vad tycker du fler borde bli bättre på när de planerar en bjudning – oavsett om det är i ett privat eller professionellt sammanhang?
Att skapa verklig inkludering och engagemang hos både deltagare och gäster. Som värd handlar det om att ta vara på rummets samlade erfarenhet, expertis, idéer, tankar och känslor – och sedan kanalisera dem på de mest meningsfulla sätten.
Det finns en unik kraft i möten där deltagarna vågar släppa sina masker, agendor och rädslor, för att istället ärligt dela tankar, idéer och på sätt samskapa upplevelser. Det kanske inte är möjligt i alla sammanhang, men jag vill själv både uppleva och bidra till fler sådana möten.