Gästspanare: Paulina Modlitba

 

Paulina Modlitba är digitaliseringsexpert och föreläsare.

Hon är en av gästspanarna som medverkar i Herr Omars trendrapport för 2025, som har tema "gemenskap som brobyggare".

 

Vad inom event och möten överraskade dig mest under 2024?

Att eventkartan ritades om i realtid, beroende på osäkerhet som omvärlden och det ekonomiska läget orsakade. Stora konferenser, som The Conference i Malmö och norska Katapult, pausade eller ändrade format.

Vi är i en brytpunkt där det klassiska "storkonferensformatet" utmanas. Många organisationer omvärderar varför och hur de ska lägga pengar på event, vilket ger en möjlighet att tänka nytt kring format, innehåll och upplevelser.

Vad skulle du önska fick stort genombrott 2025?

Att vi slutar prata om interaktion och börjar använda den nya tekniken på riktigt. De som är där vill inte bara lyssna utan också vara en del av samtalet. Med teknikens hjälp kan vi ge deltagare möjlighet att vara med och forma agendan, dela fler perspektiv och påverka slutsatser.

AI kan i realtid analysera insikter, styra diskussioner, lyfta viktiga inspel och göra event mer levande och dynamiska.

Vad i omvärlden tror du får störst påverkan på event och möten 2025?

Teknik, framför allt AI, fortsätter ändra på hur vi planerar och genomför event. Kombinationen hållbarhet och AI blir också viktigare. Det kan minska klimatavtryck, men också öka mötens relevans och effekter. Sedan kan vi inte ignorera omvärldsläget, där Trump och annat riskerar skapa osäkerhet som ger påverkan på resor, finansiering och deltagande. Tyvärr får nog människors oro större påverkan än vi kanske vill tro.

Vilka nya beteenden eller behov tror du får påverkan 2025 och framåt?

Mindre event som är mer nischade och matnyttiga vinner mark, medan stora, breda och mer visionära konferenser får det tuffare. Deltagare vill ha med sig något som är relevant och konkret – inte ytliga föredrag som lika gärna kunde varit en Youtube-video.

Dessutom vill de delta i sådant som skapar verkligt engagemang, där de kan utöka sina nätverk, lösa problem tillsammans och få med sig nya insikter som känns skräddarsydda just för dem.

Vad anser du kan bidra till att event och möten kan bli mer minnesvärda och att de bygger starkare gemenskap mellan deltagarna?

Att tänka community snarare än event. Det viktiga är vad som händer innan och efter. Kanske kan nya plattformar ge möjlighet att diskutera vidare, lära av varandra och samarbeta också långt efter eventet? Inom exempelvis AI och hållbarhet finns stort behov av "gruppterapi" och kunskapsutbyte. Många sitter med samma frågor och utmaningar men saknar forum att diskutera dem på. Vi bör skapa event som blir katalysatorer och kan ge mycket mer än bara mötet.


Föregående
Föregående

Gästspanare: Simon Strandvik