Enligt Madelene bör mötesledare vara lika lyhörd som ryttaren
Madelene är senior projektledare på Herr Omar. Hon älskar människor och har ägnat större delen av sitt liv på arbete inom service, besöksnäring och upplevelseindustrin. Som säljare och rådgivare på mötesanläggningar har hon hjälpt kunder att skapa och genomföra hundratals möten och evenemang. Madelene brinner för mångfald och hennes stora intressen är hästar, mat samt samtal om vad som ger livet mening. Vi bad henne svara på tre frågor med koppling till inkludering, ett av våra teman för det här numret av Omarish.
Vad betyder inkludering för dig och har du något exempel på när du sett det göra stor skillnad?
För mig handlar det om att skapa en miljö där alla känner sig välkomna och uppskattade, oavsett bakgrund eller perspektiv. Det innebär att man aktivt lyssnar på alla olika röster och ser till att alla får möjlighet att bidra på sina villkor. När man medvetet och strategiskt bjuder och hjälper in personer med olika erfarenhet och bakgrund händer det oftast fantastiska grejer. Resultaten blir oftast mer kreativa lösningar och det blir en stark känsla av samhörighet och engagemang i gruppen. Det kan bli otroligt kraftfulla resultat när alla på riktigt känner sig inkluderade i ett sammanhang.
Om du fick bjuda tre personer – från historien eller nu – till en middag, vilka skulle det vara och vilken maträtt skulle du bjuda på?
Då skulle jag bjuda in Malala Yousafzai, för att få prata med henne om hennes mod och arbete för utbildning, men också Astrid Lindgren – för hennes fantastiska förmåga att skriva sagor med en förståelse för barns perspektiv. Jag tänker att vi behöver mer Pippi och Lotta just nu. Sedan skulle jag bjuda in Hans Rosling, för att jag beundrar hans förmåga att förklara komplexa globala frågor på ett enkelt och inspirerande sätt.
Jag skulle bjuda dem på fondue, eftersom det blir en trevlig aktivitet under middagen som jag hoppas ska bli riktigt lång.
Du håller ju på med ridning, som handlar en hel del om samspel och tillit. Finns det något från den världen du tycker fler borde tänka på när de leder möten?
Inom ridningen lär man sig snabbt att tydlighet och lyhördhet går hand i hand. Du måste vara tydlig med dina signaler, men samtidigt lyssna in hästens respons och vara beredd på att justera dig själv. Samma sak tänker jag gäller i möten. En bra ledare kommunicerar klart, men är också en god lyssnare som är lyhörd för gruppens behov. Dessutom kräver ett samspel med hästar både tålamod och respekt. Det är något som kan vara bra att ha med sig också i mötesrummet.