Att mötas kan visst vara hållbart

(Denna text publicerades tidigare i Sveriges största mötestidning Kick off den 14 oktober 2019)

När många människor ska samlas på samma ställe får det klimatkonsekvenser. Vi som arrangerar eller levererar till event måste därför anstränga oss för att minska deras klimatavtryck. I den här artikeln delar vi med oss av fem konkreta förslag på hur det kan gå till. Det handlar bland annat om att arrangera fler event samtidigt, att göra de bättre resorna till egna event och att minska matsvinnet.

28407170-8Y7rd.png28407170-8Y7rd.png

Få har väl kunnat missa att hållbarhetsfrågorna under de senaste åren fått allt större uppmärksamhet. Delvis beror det på att Globala Målen, Parisavtalet och andra överenskommelser ska omsättas från teori och dokument till praktik och verklighet inom en förhoppningsvis snar framtid.

Men den enskilt viktigaste faktorn det senaste året är nog Greta Thunberg. Hon har varit exemplariskt skicklig på att bidra till att hållbarhetsfrågorna inte bara får den uppmärksamhet de förtjänar, utan faktiskt måste ha. Inom de närmaste åren kommer vi få se en Greta-effekt också på när, var och hur man arrangerar event och möten.

På Herr Omar förutsåg vi det här ökade fokuset på hållbarhet kopplat till event redan i slutet av förra året. Det här var i samband med att vi sammanställde en ny rapport över trender som kommer få stor påverkan på mötes- och eventindustrin under de närmaste åren och vi noterade att många av trenderna hade en direkt eller indirekt koppling till hållbarhet.

Att samla många samtidigt på ett och samma ställe – för en kongress, festival, mässa eller annat – får alltid en negativ effekt för klimatet, åtminstone sett till de alternativ som finns idag för att transportera människor och varor. Resor och livsmedel är det som har störst negativ klimatpåverkan. Tillsammans står de, enligt Naturvårdsverket, för ungefär två tredjedelar av genomsnittssvenskens utsläpp av växthusgaser.

Alla ansträngningar vi kan göra för att minska klimatavtrycken som möten och event bidrar till är därför viktiga, nödvändiga och kan ge rejäla effekter. Det krävs dock betydligt mer kraftfulla insatser än att sluta med engångsartiklar, börja sortera avfall eller servera mer ekologiskt.

Här delar vi därför med oss fem konkreta förslag. Det handlar om förändringar som vi bedömer att de på ett märkbart sätt kan minska klimatavtrycken från event och möten. Fler event på samma plats och tid Många pratar om Almedalsveckan som problematisk ur ett hållbarhetsperspektiv och självklart är det inte optimalt att det äger rum på en ö.

Men annars är Almedalsveckan faktiskt exempel på ett event med många positiva klimateffekter. Det beror på att det inte är fråga om ett enstaka event utan tusentals som äger rum på samma tid och plats. Tänk dig själv om de nära fyratusen evenemang som äger rum under bara några dagar i Visby istället skulle ligga utspridda över hela landet och året. Hur mycket utsläpp skulle inte det generera bara från alla resor och transporter?

Att slå ihop event, arrangera dem på samma plats, under samma tidpunkt eller direkt efter varandra – oavsett om de arrangeras av en eller flera arrangörer – kan minska utsläppen från resor och transporter avsevärt.

Överväg därför att arrangera ditt nästa stora event i direkt anslutning till ett annat, istället för att göra det på en helt annan tid och plats.

EVENT PÅ OLIKA PLATSER MEN SAMTIDIGT

Spegelevent var en av över tjugo trender vi tog upp i vår senaste trendrapport. Det handlar om när man arrangerar ett event eller möte på en plats och sedan speglar det via bild och ljud till en eller flera andra platser i staden, Sverige eller världen. Direktsänd opera på bio eller en fotbollsmatch på en sportbar är exempel på spegelevent. Men man behöver inte begränsa sig till att allt ska ske live på bara ett ställe. Istället kan man varva mellan aktiviteter live (speglat till de andra platserna) och speglat (live på en av de andra platserna).

Du kan också ha föreläsare och andra medverkande med från helt andra platser och speglat till samtliga dina eventplatser. På så sätt slipper de att resa i dagar och flyga tusentals mil för att stå på en scen och prata under ibland så kort tid som en halvtimme.

Spegelevent bidrar effektivt till att minska utsläpp från resor. Istället för att alla ska resa långt för att komma till samma plats kan de resa en kortare sträcka till den närmsta av flera platser som eventet äger rum på.

28407139-DxM5t.png28407139-DxM5t.png

GÖR RESAN TILL ETT EVENT I SIG

Att få många att åka kollektivt med till exempel buss eller tåg, istället för var och en i egen bil, har också positiva klimateffekter. Men det är sällan så enkelt som att bara i en inbjudan uppmuntra folk att gärna åka kollektivt och sedan tro att de gör det.
Då fungerar det betydligt bättre att göra de kollektiva resorna till egna event och upplevelser man inte vill missa. Det här kan du åstadkomma genom att charta bussar, tågvagnar eller hela tåg och låta dem fungera som eventarenor. Aktiviteter att genomföra under resan kan vara olika föreläsningar, debatter, uppgifter att lösa i par, quiz eller andra tävlingar.

SERVERA MAT OCH DRYCK MED LÅGA KLIMATAVTRYCK

Potatis och baljväxter har mycket låg klimatpåverkan medan rött kött, influget frukt & grönt, ost och ris har en oerhört hög klimatpåverkan, sett till hur mycket växthusgaser de bidrar till. Som arrangör behöver du dock inte ta det gigantiska klivet från helt ogenomtänkta menyval till att servera mat med lägsta möjliga klimatpåverkan direkt. Bara att exempelvis servera svensk kyckling eller fisk istället för nötkött och att välja närproducerade grönsaker och frukter i säsong kan göra jättestor skillnad.

28407141-oG9db.png28407141-oG9db.png

MINSKA MATSVINNET

En stor utmaning för event- och mötesarrangörer är att man förväntas ha mat för alla de som kommer, som kanske kommer, som kan ha glömt anmäla sig och dessutom för några som misstänks kunna vara mycket hungrigare än alla andra.

En annan stor utmaning är att många idag ser en eventanmälan som en intresseanmälan. Man anmäler sig för att paxa en plats, men om man sen saknar tid, lust eller annat så anses det vara helt okej att bara låta bli att dyka upp. Det här gör att ibland så många som hälften av alla anmälda aldrig dyker upp. Stora mängder mat och dryck måste förberedas men får kastas ¬– om inte stället man är på hittat sätt att rädda den på.

Några sätt för att försöka råda bot på det här är att skicka ut påminnelser dagarna före, kanske kombinerat med att man ber alla bekräfta sin anmälan en ytterligare gång. En ”trigger” som visat sig fungera är att i påminnelsen påminna om att det blir en portion mat som måste kastas för varje person som inte dyker upp. Andra sätt du kan minska svinnet på är att beställa mat för färre än de som anmält sig och att fråga leverantören om maten kan serveras i mindre portioner. Det senare kan du kombinera med möjligheten, för den som skulle visa sig vara hungrigare än normalt, att få påfyllning eller något komplement med extra energi.

Vissa menar att vi – för klimatets skull – måste resa, umgås, fira, diskutera, leka, äta, dansa och en massa andra saker betydligt mindre än idag.

Vi får hoppas att det inte behöver gå så långt. Men för att slippa hamna där behöver vi alla anstränga oss, vara lite mer kreativa och hitta olika sätt att arrangera event och möten på ett mer hållbart sätt än vi hittills gjort.
Låt oss anta den utmaningen.

Föregående
Föregående

Sociala grossister kan bidra till minskat matsvinn

Nästa
Nästa

En hållbar kunskapsstad kräver nya samtalsplatser