Det blir bättre om alla har kameran på! Fakta eller feeling?
#DISTANSMYTER. ETT HALVÅR IN I PANDEMIN FAKTAKOLLAR VI EN RAD PÅSTÅENDEN OM LIVET PÅ DISTANS. HANDLAR DET OM FAKTA ELLER FEELING?
Det blir bättre om alla har kameran på! Fakta eller feeling?
Forskare i psykologi vid Yale University genomförde 2017 en studie på över 1800 personer. Under fem experiment lät man dem försöka tolka de andra deltagarna och deras känslor genom att växelvis se och höra, eller bara höra dem. I samtliga fall gav det bättre resultat när man bara fick höra de andra deltagarna. Anledningen kan enligt forskarna vara att ljud och video tillsammans ger hjärnan för många intryck, eller att vi helt enkelt är mer vana vid röstkommunikation (exempelvis telefon).
Läs mer om studien här!
Andra studier har däremot visat att vi får ett större förtroende för andra vi talar med eller lyssnar på om vi vet hur de ser ut. Ytterligare saker som påverkar är att vi stressas eller tröttas ut av att se oss själva i video, som man ju tvingas göra med de flesta videomötestjänster. Fördröjningen av videobilden påverkar också liksom hur många timmar man sitter i videomöten.
Slutsats:
Kommunikationen och möjlighet att fokusera blir bättre med enbart ljud. Däremot får man större förtroende om man vet hur den eller de andra ser ut. Man kan med fördel varva aktiviteter med video med andra som enbart består ev ljud.
Rekommendation:
Inled med att låta alla presentera sig via video. Därefter kan man gå över till enbart ljud, kanske i kombination med att man uppmuntrar alla deltagare att lägga upp en profilbild som visas när man stänger av kameran. Varva gärna mellan aktiviteter med både video och ljud och andra med bara ljud.