Man jobbar bättre hemifrån! Fakta eller feeling?
#DISTANSMYTER. ETT HALVÅR IN I PANDEMIN FAKTAKOLLAR VI EN RAD PÅSTÅENDEN OM LIVET PÅ DISTANS. HANDLAR DET OM FAKTA ELLER FEELING?
Kommer alla att jobba hemifrån efter coronapandemin? Den frågan har de senaste månaderna varit ämne för tusentals medieartiklar. Det är inte en enkel fråga och kan inte heller ge ett enkelt svar, trots att många vill försöka låtsas att det blir på det ena eller andra sättet.
Till att börja med måste man reda ut begreppen. Att ”jobba” kan vara alltifrån att köra skogsmaskin till att vårda sjuka eller svara på telefonsamtal. De första funkar dåligt hemifrån medan det senare kan göras nästan varifrån som helst.
80% HAR INTE ETT SKRIVBORDSARBETE
De flesta som idag klurar på om jättemånga kommer att fortsätta jobba hemifrån i pandemins spår pratar om människor som har ett ”skrivbordsarbete”. Enligt bedömningar Google gjort rör det sig om runt 20% av arbetskraften globalt, i Sverige troligen något högre. Trots det verkar världens medier vara extremt intresserade av hur och var de som jobbar på just Google (eller Facebook och Apple) kommer arbeta när pandemin är över.
KONTORSARBETE BESTÅR AV OLIKA TYPER AV AKTIVITETER
Skrivbords- eller kontorsarbete kan också vara många olika typer av aktiviteter. Allt ifrån att utföra uppgifter sittande vid en dator till att delta i möten eller resa runt och träffa kunder. Man kan också dela in det i arbete ”hands on” och ”hands off”, eller framåt- och bakåtlutat arbete. Senare år har man också börjat dela in det i ytligt och djupt arbete.
När vi gör framåtlutat (hands on) arbete som är djupt vill vi ha fokus och slippa bli störda. Då kan en annan plats än kontoret, exempelvis hemmet, vara bättre. Om vi däremot gör ytligt arbete vill vi gärna att det ska hända saker omkring oss, annars blir vi uttråkade. Bakåtlutat arbete (exempelvis att gå på konferens) blir också roligare och mer stimulerande tillsammans med andra.
KONTORET OCKSÅ EN PLATS FÖR SOCIALA RITUALER
Dessutom har vi en massa sociala aktiviteter och ritualer för oss på kontoret som att småprata vid kaffemaskinen, fika och äta lunch tillsammans. Det leder oss in på frågan om vad man menar när man pratar om att ”jobba bättre”. En hel del forskning visar att produktiviteten ofta blir högre när man jobbar hemifrån. Däremot påverkas motivationen och välbefinnandet negativt när hemarbetet blir för omfattande.
MÖJLIGHET ATT DISTANSARBETA POSITIVT BARA TILL EN VISS GRÄNS
Flera studier har noterat att möjligheten att kunna distansarbeta fungerar lite som pengar. Man blir lyckligare, men bara upp till en viss gräns. För hemarbete verkar det handla om upp till i snitt 50% av arbetstiden. Därefter upplever många negativa saker som ensamhet, isolering, brist på motivation eller brist på kreativitet.
Slutsats:
Väldigt få arbeten, globalt sett bara en femtedel av alla jobb, kan ens utföras hemifrån. För de som är möjliga är det bara vissa uppgifter som ger bättre resultat på annan plats än kontoret. Att jobba ensam och hemma kan dessutom föra med sig negativa effekter och bidra till ohälsa om det görs mer än halva arbetstiden.
Rekommendation:
Tänk i uppgifter och aktiviteter istället för att se ”jobbet” som en slags helhet. Jobba hemifrån när du behöver få vara mer ifred, om det går och om du upplever att du får vara mer ifred där vill säga. Gör annat som funkar bättre på kontoret. Dessutom kan man arbeta på många andra platser, exempelvis på caféer, hotell, bibliotek eller co-working-ställen.
Under rådande pandemi blir valfriheten begränsad. Om myndigheterna rekommenderar att alla som kan också ska eller bör arbeta hemifrån så får vi förhålla oss till det, trots att det alltså inte verkar vara det mest optimala. Om och när det låter sig göras kan medarbetare kanske komma tillbaka till kontoret i olika skift.
Du som är chef behöver också se till att dina medarbetare får stimulans utifrån och från andra åtminstone några timmar per vecka. Det kan exempelvis göras genom virtuella personalaktivteter, något vi på Bentigo så klart gärna hjälper till med (både idéer och genomförande)..
Ps: Man behöver heller inte tänka i hela dagar när man planerar distansarbete. Många har börjat tala om hybridlösningar och menar då att arbetet kan delas in efter olika tider, exempelvis förmiddagar på annan plats och eftermiddagar på kontoret, eller styras efter kategorier av aktiviteter.
ANDRA ARTIKLAR I ÄMNET:
https://www.nytimes.com/interactive/2020/06/09/magazine/remote-work-covid.html
https://www.linkedin.com/pulse/80-workers-dont-sit-desk-silicon-valley-wont-invest-them-milord/ https://www.nytimes.com/2020/05/05/business/pandemic-work-from-home-coronavirus.html