Vi bjöds in att arrangera två Bentigoevent på Almedalsveckans premiärdag, men denna gång inför publik och som utmanade oss att tänka nytt kring formatet. Vi gjorde publiken till deltagare genom att dela ut påståendekort som de fick använda under korta samtal med sina bänkgrannar. Detta varvades med samtal på scenen.
Det första eventet genomfördes som ett avsnitt i serien Bentigo CityTalks där vi utforskar vad som gör städer hållbara ur olika perspektiv. Tema denna gång var ”Kontoret - Från ställe till syfte”.
Det distribuerade kontoret
Våra arbetsplatser har på några årtionden utvecklats från cellkontor till öppna kontorslandskap och vidare till dagens aktivitetsbaserade kontor. Men normen är fortfarande att företag har egna dedikerade och platsspecifika kontor som man själva förfogar över.
Under det här samtalet ville vi undersöka om nästa steg kan bli distribuerade arbetsplatser, alltså att företag inte har egna kontor utan istället tecknar tillgång till platser runt om i staden. Medarbetare kan sedan välja plats baserat på vad man ska göra just nu. På vilket sätt kan den och andra kontorstrender påverka de som erbjuder kontorsytor och de som vill nyttja dem?
Individanpassade kontor designade för digital närvaro
Vi började med att diskutera hur relationen till arbete och kontor kommer se ut om tio år. Deltagarna såg mer individanpassade kontor framför sig, med fler typer att välja på och på fler platser. Företag med flera kommer mest troligt fortfarande ha egna ställen, men de kommer ha en annan skepnad än de kontor vi ser idag och kanske främst fylla funktionen att vara sociala klubbar och mötesplatser. Man kommer nog också kunna närvara på jobbet digitalt på nya sätt, kanske som hologram.
Jobbet blir mer projekt- och funktionsorienterat
Relationen till jobbet kommer säkert också att förändras. Det kommer inte att vara lika plats- och tidsstyrt som idag utan förmodligen mer projekt- och funktionsorienterat. För att komma dit krävs det dock stora förändringar av attityder men även lagstiftning. Arbetsgivare, fastighetsägare, fackförbund, entreprenörer, anställda och andra kommer alla att få helt nya roller och arbetssätt jämfört med hur det ser ut idag.
En deltagare menade att vi idag är så vana vid vissa arbetssätt att vi inte ser hur dåligt det egentligen fungerar. Ett exempel är den slappa möteskultur som råder och som är en enorm tids- och energitjuv. Förhoppningsvis har vi löst det om tio år.
Det blir en tuff kamp om talangerna
Det kommer att bli hård konkurrens om talanger på morgondagens arbetsmarknad och som också kommer också styra hur arbetsställen ser ut och vart de ligger. Arbete- och uppdragsgivare kommer att trumfa över varandra med de mest kreativa kontoren på de bästa adresserna, troligen kombinerat med möjlighet att arbeta på andra platser.
Många behöver rutiner och ledning
Man får dock inte glömma att många arbets- och uppdragstagare önskar och behöver ganska fasta strukturer, rutiner och tydlig ledning för att kunna prestera. Vi faller lätt i fällan att det kommer finnas en form som passar alla. Men det kommer behövas olika lösningar anpassade för alla olika typer av människor.
Tekniken får större betydelse
Tekniken kommer också att få en viktig roll. Kanske vi får AI-assistenter som följer oss och påpekar att vi gör något utanför vårt ansvarsområde eller plan om vi avviker från det vi ska göra. Ny kommunikationsteknik kommer att göra det lättare för team och hela organisationer att jobba på olika platser.
Kontoret behöver motverka känslan av ensamhet
En utmaning i det digitala samhället blir att motverka känslan av ensamhet. Vi är sociala varelser och vill interagera med andra. Gamla och nya typer av jobbställen kommer därför få en ännu viktigare funktion som mötes- och interaktionsplatser vi kan bege oss till när vi vill arbeta med andra, oavsett vi är anställda eller uppdragstagare. Kontoren fyller redan idag en viktig funktion som platser där vi delar kunskap och erfarenheter med varandra.
Så var det dags för publiken att tycka till
Vi bad sedan publiken att diskutera dagens första påstående, om att företag om sju år inte har egna kontor utan medarbetare som sitter på olika platser runt om i stan. Efter några minuters samtal med respektive bänkgranne fick man med gröna och rosa kort markera om man höll med eller inte. Det var en majoritet rosa kort. Alltså höll man inte med om att det kommer bli så.
En faktor som driver förändringar inom hur kontor och andra arbetsställen utformas är stigande fastighetspriser och hyror. Det här gör att det blir dyrt att hyra kontor och samla alla på en plats, särskilt om det ska vara centralt i en större stad.