Så gör du deltagare till medskapare med teknikens hjälp

Tänk dig en valdebatt där tittarna får vara med och bestämma vilka ämnen som ska tas upp. Under sändningen kan de genom ett knapptryck begära faktagranskning, som genomförs och redovisas minuter senare om en majoritet vill det. De kan också rösta för att ett ämne återupptas om svaren kändes otydliga eller bristfälliga. Det som känns svårt eller extra intressant kan en AI-assistent ge en förklaring eller fördjupning på. I slutet sammanställer samma AI alla individuella omdömen till en gemensam recension av debatten.

Låter det som framtidsfantasi? Det är det faktiskt inte. Tekniken som krävs finns redan. För att utnyttja den krävs bara mod, nyfikenhet tillsammans med en vilja att tänka och jobba på lite nya sätt. När tekniken används medvetet och metodiskt kan den förstärka upplevelser, sänka trösklar och göra publiken till aktiva medskapare. Här utforskar vi hur det går till, vad som krävs och hur du själv kan komma i gång.


Teknik som ökar engagemanget är ett av tio teman i Herr Omars trendrapport 2025. Den kan du läsa mer om här.


Digitaliseringen har skapat nya möjligheter till interaktion

Publiken har inte alltid varit inbjuden att delta. Under större delen av 1900-talet var rollen begränsad till att titta, lyssna och applådera.

Det stora skiftet kom med digitaliseringen och inte minst under pandemin, då det inte bara blev möjligt utan också nödvändigt att experimentera med interaktivitet. Nya verktyg blev vardag och samtidigt växte förväntningarna om att kunna påverka – inte bara lyssna. I dag gör tekniken det möjligt för deltagarna att också vara med och styra, inte bara reagera.

Tekniken kan både förstärka och avlasta

Tekniken är redo – men är vi? I dag gör digitala verktyg det möjligt att skräddarsy innehåll i realtid – baserat på publikens reaktioner och input. Deltagare kan rösta fram ämnen, skicka in exempel som tas upp direkt, eller påverka tempot genom att signalera när de önskar fördjupning. AI kan hjälpa till att förklara även det komplexa och svåra på ett enkelt och tillgängligt sätt.

Inkludering handlar om att ge möjlighet att bidra på olika sätt

Vilka verktyg som är rätt kan också skifta. Inte bara efter uppgift utan också person, eftersom alla inte vill och kan bidra på exakt samma sätt. Några trivs med att prata inför andra medan andra helst bidrar skriftligt, kanske anonymt och gärna i sitt eget tempo. Om tekniken också ska bidra till ökad delaktighet behöver den anpassas efter olika gruppers behov, önskemål och funktionssätt.

Det kan handla om att erbjuda parallella kommunikationsvägar – som att skriva i en chatt eller rösta genom telefonen – utöver att prata. Kanske kunna bidra i förväg eller få hjälp av AI för att förstå. Det handlar dessutom om att skapa trygghet genom att vara tydlig med hur data hanteras, respektera anonymitet och aldrig kräva allas deltagande. Teknik kan öka engagemanget hos de flesta, men bara i kombination med inkluderande och tillgänglig design.

Designen ger delaktighet och tekniken är bara ett verktyg

Att använda teknik för att öka engagemang och medskapande handlar inte bara om att ge tillgång till fler knappar att trycka på. Till största del handlar det om att tänka och jobba på nya sätt. En tydlig dramaturgi bör beskriva när deltagarna ska interagera, hur deras input tas om hand och vad de kan påverka.

En varierad rytm med växlingar mellan lyssnande, reflektion, interaktion och återkoppling gör också stor skillnad. Dessutom behöver deltagarna uppleva att deras bidrag faktiskt spelar roll. När du jobbar så förstärks inte bara upplevelsen utan också tilliten och motivationen till att bidra. När eventdesignen utgår från publiken – inte bara programmet – och tekniken används på ett balanserat sätt kan publiken göras till medskapare på riktigt.


Fem tips för hur du gör publiken till medskapare:

  • Bjud in redan innan eventet: Samla in tankar, frågor eller teman via en enkät eller AI-chatt som får påverka innehållet.

  • Skapa realtidsdialog: Använd liveverktyg som låter deltagarna ställa frågor, rösta och påverka aktiviteterna medan de pågår.

  • Erbjud flera sätt att bidra på: Kombinera muntlig interaktion med skriftliga, digitala och gärna anonyma kanaler.

  • Låt AI bli deltagarnas assistent: Använd AI för att förklara begrepp, ge fördjupningar och sammanfatta publikens alla inspel.

  • Återkoppla tydligt och direkt: Visa hur publikens bidrag påverkar, både under eventet och i efterföljande kommunikation.


Behöver ni hjälp?

Vi på Herr Omar har specialiserat oss på att designa event, möten och liknande aktiviteter, där vi bland annat tar hjälp av tekniken för att öka engagemang och inkludering. Vi kan hjälpa er med planering och genomförande av allt från en medarbetardag till swminarium och workshops. Alternativt håller vi en utbildning för er som vill själva vill bli proffs på att planera, leda och genomföra inkluderande event och meningsfulla möten.

Hör av dig så bokar vi ett förutsättningslöst och kostnadsfritt samtal om hur ni eller vi tillsammans bäst löser era utmaningar.

Nästa
Nästa

Från tillgänglighet till verklig inkludering (Herr Omars trendrapport 2025)