Från tillgänglighet till verklig inkludering (Herr Omars trendrapport 2025)


Från tillgänglighet till verklig inkludering är ett av tio teman i Herr Omars trendrapport 2025. Den kan du läsa mer om här.


Länge har fokus legat på att skapa tillgängliga miljöer, både fysiskt och digitalt, så att fler ska kunna delta i möten och event. Men tillgång betyder inte alltid möjligheten att medverka på samma villkor som övriga. Personer med syn-, hörsel- eller rörelsenedsättningar får ofta stöd för att kunna titta och lyssna, men mer sällan för att bli en röst i samtalet. Dessutom tyder forskningsrön på att så många som var femte person bär på funktionsnedsättningar, exempelvis NPF-problematik, som varken syns eller uttalas men som trots det påverkar.

Verklig inkludering handlar om att arbeta med ett bredare perspektiv, där hänsyn tas till alla de mångskiftande behov och funktionssätt som förekommer i en grupp. Det betyder att göra anpassningar också för en rad funktionsbehov som inte anges i en anmälan, men som statistik visar att många ändå bär på. Det handlar om att skapa miljöer och aktiviteter där alla kan känna sig välkomna och delaktiga. Det gör man genom att utforma flexibla format för interaktion och deltagande, där det erbjuds många olika sätt att delta, uppleva och bidra på.

Representation är också centralt, där de med andra perspektiv aktivt behöver ges utrymme men också stöd för att kunna bli sedda och hörda. Verklig inkludering handlar inte om specialanpassningar för några, utan ett breddat syn- och arbetssätt som gör upplevelserna bättre för alla. Här presenterar vi en av tre viktiga trender inom inkludering och hur de kan användas för att skapa miljöer och aktiviteter som på riktigt inkluderar många fler. Ytterligare två, och mängder av spaningar med exempel och tips inom en rad områden hittar du i Herr Omars trendrapport som du kan läsa mer om här.

Funktionsdesignade aktiviteter

En tydlig trend inom inkludering är att designa aktiviteter utifrån olika funktionssätt redan från start, som alternativ till att göra tillgänglighetsanpassningar på aktiviteter som redan är färdigdesignade. Möten har traditionellt utgått från interaktion genom tal, men kompletteras nu ofta med andra sätt. Det då vi människor är olika. Några tar till sig information bäst genom att lyssna, se eller skriva medan andra när de får stå, röra sig på sig eller diskutera. Om aktiviteter skapas med den variationen i åtanke kan upplevelser och aktiviteter bli mer jämlika och många fler känner sig trygga att bidra.

Utvecklingen syns exempelvis i att man erbjuder fler sätt att kommunicera eller interagera på. Deltagare kan bidra via textbaserade kanaler, i en chatt, genom skrivna lappar och ibland också anonymt. Det som alternativ till att tala inför grupp. Några adderar visuellt stöd till muntliga presentationer, erbjuder taktila hjälpmedel och gör sensoriska anpassningar.

Att planera för olika funktionssätt från början skapar mer engagerande och inkluderande upplevelser, där fler kan delta utifrån sina egna förutsättningar. Det leder till bättre samtal och resultat, något alla vinner på.

Exempel: Sensory Activation Vehicle (SAV)

Under nyårsfirandet på Times Square 2024 introducerades Sensory Activation Vehicle (SAV) – en mobil återhämtningszon designad för personer med autism, PTSD, demens och annan typ av överkänslighet för intryck.

Den sex meter långa vagnen var utrustad med brusreducerande hörlurar, dämpad belysning och andra lugnande verktyg. Detta för att erbjuda en trygg plats mitt i kaoset.

Genom att skapa en tillflyktsort för dem som lätt blir överstimulerade kunde fler delta i firandet, men mer på sina egna villkor. Det gjorde eventet mer inkluderande och tillgängligt för många fler.


Behöver ni hjälp?

Vi på Herr Omar har specialiserat oss på att designa upplevelser, processer och sammanhang där människor inte bara är närvarande – utan också får känna sig inkluderade, på riktigt. Vi kan hjälpa er med planering och genomförande av exempelvis en medarbetardag. Alternativt en utbildning för er som vill själva vill bli proffs på inkluderande event och meningsfulla möten.

Hör av dig så bokar vi ett förutsättningslöst och kostnadsfritt samtal om hur ni eller vi tillsammans bäst löser era utmaningar.

Nästa
Nästa

Så kan inkludering göra tystnadskultur till samtalskultur