Så skapar du hjärnsmart information

I den här artikeln utforskar vi hur hjärnan tar emot, bearbetar och lagrar information samt hur den kunskapen kan tillämpas för att optimera presentationer, utbildningar och möten. Genom att anpassa informationsflödet efter hjärnans naturliga processer, kan vi skapa bättre förutsättningar för deltagarnas hjärnor att inhämta och behålla kunskap.


Under all vaken tid ägnar sig hjärnan åt att bearbeta information. Det handlar om allt från att filtrera intryck, till att organisera och lagra sådant som hjärnan anser är relevant information för långtidsminnet. Den här ständigt pågående processen påverkas av flera faktorer, bland annat hur informationen presenteras och hur mottagarna mår.

Struktur och logik bidrar till bättre lärande

För att effektivisera inlärning och minnesbildning bör information presenteras i en strukturerad och tydlig form. Det är viktigt att bryta ner komplex information i mindre, hanterbara delar och presentera den på ett sätt som är logiskt och lätt att följa. Det minskar belastningen och gör det enklare för hjärnan att bearbeta och lagra informationen.

Hjärnan kan precis som magen bli mätt

Tänk på hjärnan som om den vore din mage. Precis som att du inte kan äta oavbrutet utan att behöva smälta maten, precis så är det med din hjärna. Din hjärna kan inte korvstoppas med information utan pauser. Pauserna är en nödvändighet för att hjärnan ska kunna bearbeta den nya informationen. Tänk på pauserna som matsmältning för hjärnan. Dessutom spelar det stor roll hur maten ser ut, smakar, luktar och känns i munnen. Dela upp informationen i olika rätter och i lagom stora portioner. Dessa sätter du samman till måltider som serveras med pauser, så att hjärnan hinner och orkar ta in allt. Och glöm inte att till exempel ett gott värdskap, kulturinslag och trevliga samtal kan göra en aktivitet extra minnesvärd.

Gör innehållet kort och intressant

Hjärnans uppmärksamhetsfönster, alltså hur länge den kan koncentrera sig ordentligt på samma aktivitet, är cirka tjugo minuter. Det är därför viktigt att inte göra presentationer och utbildningspass för långa. När hjärnan får för mycket information på en gång, eller om en aktivitet pågår för länge utan paus, blir det svårare för hjärnan att lära sig och minnas saker. Genom att införa regelbundna pauser och variera aktiviteterna ger du deltagarnas hjärnor chans att vila och smälta informationen. Det hjälper både förståelsen och minnet.

För mycket information kan dränera hjärnan på energi

När vi tvingas ta in överflödig eller otydlig information måste hjärnan jobba extra hårt. Tänk dig att din hjärna är som ett skrivbord där allt ska ha sin plats. Om det plötsligt kommer en massa papper på en gång, eller om pappren är röriga och svåra att förstå, måste du använda mycket tid och energi på att sortera, förstå och organisera dem. När informationen är rörig eller levereras i för stor mängd på en gång, kan det bli överväldigande och göra hjärnan trött.

Klar och begriplig information bidrar till minskad stress

När hjärnan får ny information börjar den genast sortera och organisera den. Den sorterar bort sådant den tycker är onödigt eller förvirrande och ser om informationen redan finns i minnet. Om inte, så hittar den plats för den nya informationen. Det här kan ta mycket energi och göra hjärnan trött. Men när informationen är tydlig och enkel att följa blir det betydligt lättare för hjärnan att hantera den. Det bidrar till att mottagarna lär sig snabbare och blir mindre trötta mentalt.

 

Fem tips för att skapa hjärnsmart information:

  1. Skapa variation: Använd varierade undervisningsmetoder för att engagera olika delar av hjärnan och stärka inlärningen.

  2. Var inte rädd för att upprepa dig: Inkludera repetition och sammanfattningar för att förstärka informationsbevarandet.

  3. Ta hjälp av visuella hjälpmedel: Använd bilder, diagram eller korta videoklipp för att göra det lättare att förstå och därmed minska den mentala belastningen.

  4. Var klar i din kommunikation: Sträva efter att allt som presenteras och diskuteras är tydligt och begripligt. Undvik fackspråk och komplicerade förklaringar, som kan skapa förvirring och därmed öka belastningen på hjärnan.

  5. Rensa och reducera i informationen: Lämna inte mer information än vad som verkligen krävs. Klipp ut det som är viktigt, ”koka ner” till korta och tydliga summeringar samt leverera information som är lätt att förstå.

Föregående
Föregående

Vad kan vi lära oss av Taylor Swift?

Nästa
Nästa

Omarish vecka 19