Så tar du möten från envägskommunikation till samskapande

Deltagare vill inte längre bara lyssna – utan också kunna påverka, diskutera, lämna förslag och på andra sätt vara med och bidra till upplevelsen. Genom att skapa mer interaktiva, inkluderande och engagerande format kan ni ta era möten och event från passiv envägskommunikation till ett mer aktivt skapande tillsammans. Det är temat för både Herr Omars trendrapport 2025 och den här artikeln.

Människor vill gå på möten som engagerar

Länge har möten och event präglats av kommunikation i en riktning. Idag vill deltagare inte bara lyssna, utan också delta i såväl diskussioner som vägval. För att ta vara på det engagemanget behöver du ta fram aktiviteter som fokuserar mer på interaktion, inkludering och att skapa gemensamma berättelser.

Det handlar om att byta från passiva upplägg till upplägg som tillåter ett mer aktivt deltagande. Där du låter alla bidra som de önskar och tar tekniken till hjälp för att skapa individuella anpassningar.

En variation av aktiviteter gör att vi orkar

De flesta har en begränsad mental energi. Långa eller intensiva pass kan därför göra det svårt att behålla fokus. För att ge deltagarna möjlighet att orka behöver du tänka på en variation av rytm, innehåll och aktiviteter. Kortare sessioner med inbyggda reflektioner och aktiva pauser gör att fler kan delta och engagera sig hela vägen in i mål.

Det finns inte en storlek som passar alla

Inkludering är mer än bara tillgänglighet. Det handlar om att skapa miljöer där så många som möjligt känner sig trygga och kan delta utifrån sina förutsättningar. På Herr Omar frågar vi aldrig deltagare om särskilda behov, eftersom vi vet att det i alla grupper också finns en mängd funktionsbehov som inte syns eller uttalas. Kanske är man själv inte medveten om dem eller så vill man inte berätta.  

När du väljer ett upplägg som gynnar olikheter bidrar du till ökad demokrati – eftersom du ger fler möjligheten att kunna både delta och bidra.

Här kan ny teknik också vara till hjälp. AI kan anpassa innehåll efter individuella behov och digitala verktyg kan möjliggöra anonym interaktion och flexibla format.

Fem sätt att gå från envägskommunikation till samskapande:

  • Tänk som en regissör – någon som skapar upplevelser genom att jobba med känsla för tempo, variation och energinivåer.

  • Planera möten och event som berättelser – växla mellan att lyssna och göra, exempelvis diskutera, fråga eller tycka till.

  • Se till att det finns en röd tråd och inslag som talar till fler sinnen – det hjälper deltagarna att vara engagerade och närvarande, ända till slutet.

  • Skapa interaktion tidigt – bjud om möjligt in deltagarna till att bidra redan före eventet, exempelvis genom att dela frågor eller förväntningar.

  • Inkludera många fler röster – låt deltagare bidra med egna berättelser, idéer och erfarenheter, som bidrar till att du får in många fler perspektiv.

 

Vill du ha fler insikter och konkreta exempel?

Gemenskap som brobyggare – det är temat för Herr Omars trendrapport 2025. Vi ser hur allt fler möten och event går från envägskommunikation till samskapande upplevelser. I rapporten lyfter vi över 30 trendspaningar inom 10+ områden, kompletterade med inspirerande exempel och konkreta tips på hur du själv kan dra nytta av utvecklingen.

Rapporten lanseras i början av mars 2025. I samband med det bjuder vi in till ett kostnadsfritt webbinarium där vi presenterar utvalda spaningar, tillsammans med insikter från inbjudna experter.

Läs mer på herromar.se/trendrapport

Föregående
Föregående

Så skapar du ritualer som ger struktur och sammanhållning

Nästa
Nästa

Sociala aktiviteter är ett raketbränsle för motivation och innovation