Sociala aktiviteter är ett raketbränsle för motivation och innovation
Vi lever i en tid av snabb förändring, där vissa gränser suddas ut medan andra skärps. AI skapar möjligheter men utmanar också våra invanda sätt att samarbeta. Mer distansarbete gör dessutom att många upplever ensamhet och ett ökat avstånd till kollegor med flera.
Den otrygghet de här förändringarna leder till kompenserar många för genom att söka efter mer mening och balans i olika sociala sammanhang. Det gör att möten, att interagera och upplevela saker tillsammans med andra blir allt mer betydelsefulla. Bland annat för hur vi mår och presterar.
Sociala aktiviteter fungerar nämligen som ett bränsle för produktivitet, innovation och utveckling. Det har gått från att de tidigare mer var en trivselfråga till att idag vara helt avgörande och därför en viktig faktor som styr vad människor spenderar tid och pengar på.
Vi lägger inte längre tid på vad som helst. I stället söker vi efter meningsfulla sammanhang där vi kan skapa, uppleva och lära oss saker – gärna tillsammans med andra ”såna som oss”.
Det här gäller på arbetsplatser, där engagemang och lojalitet blir starkare när det finns en genomtänkt social infrastruktur. Men det har också betydelse i sammanhang som möten och event, där deltagarnas interaktion med varandra får en helt avgörande betydelse för vilka resultat aktiviteterna ger.
Sociala aktiviteter får fler att vilja vara på kontoret
Rapporten The Power of Socialisation, framtagen av Compass Group och Mintel Consulting, bygger på en studie med över 30 000 kontorsarbetare och studenter från 21 länder. Den kartlägger hur sociala aktiviteter påverkar beteenden, engagemang och arbetsmiljö.
I rapporten redovisas hur sociala aktiviteter på arbetsplatser har en direkt inverkan på medarbetares engagemang, trivsel och vilja att stanna kvar.
Här är några av de viktigaste slutsatserna:
45% av dem som kan välja mellan distans- och kontorsarbete väljer kontoret oftare om det erbjuds sociala aktiviteter där.
86% av dem som upplever sig ha nära vänskap med andra på jobbet säger att de stannar längre hos sin arbetsgivare på grund av detta.
68% av medarbetare i arbetsmiljöer med en låg grad av social interaktion har betydligt mer negativ syn på både arbetet och sin arbetsgivare.
79% av de som upplever sin arbetsmiljö som social säger att de vågar uttrycka idéer och därmed bidra till innovation. Bara 43% av de i arbetsmiljöer med låg social interaktion känner på samma sätt.
Siffrorna talar sitt tydliga språk och visar att sociala aktiviteter inte bara är en uppskattad bonus. För arbetsgivare blir det fråga om strategiska investeringar som ökar sammanhållningen, kreativiteten och lojaliteten.
En genomtänkt planering gör sociala aktiviteter mer meningsfulla
Men att bara erbjuda olika sociala aktiviteter är inte tillräckligt. Det är först när de också är genomtänkt designade – med fokus på både upplevelse och önskade effekter eller handlingar – som de kan få resultat som exempelvis starkare gemenskap och ökad motivation till samarbete.
Idag är människor också mer selektiva med vad de spenderar tid och kanske pengar på. Där prioriterar många det sociala, men det gör man bara om det upplevs som meningsfulla och minnesvärda aktiviteter.
Syfte och delaktighet är två huvudkomponenter
Det finns några viktiga nycklar som du bör ha koll på om du vill göra en social aktivitet både meningsfull och minnesvärd.
Den ska ha ett tydligt syfte och utformas baserat på deltagarnas behov, men gärna också utifrån vad du vill att de ska känna, tänka och göra efteråt.
Den ska ge utrymme för delaktighet och därmed en aktivitet som man inte bara vill ta del av – utan också delta i!
Den ska bygga på gemenskap och samarbete, där inslag av att göra saker tillsammans bidrar till att öka både motivationen och engagemanget.
Den ska upplevs som en värdefull investering av tid – och inte bara ett krav. De aktiviteter som upplevs meningsfulla väljer många fler att prioritera.
Det är också, oavsett om det handlar om sociala aktiviteter på arbetsplatser, vid möten eller under event, avgörande att du får till en bra balans mellan struktur och spontanitet, nytta och nöje samt mellan olika individuella respektive gemensamma behov.
Herr Omars trendrapport 2025 handlar om gemenskap som brobyggare
I början av mars släpper Herr Omar sin trendrapport för 2025. Där utforskar vi bland annat hur ändrade gränser ger ökad otrygghet. Vi ger exempel på hur jakten på mer meningsfullhet och balans blir drivkraft bakom en utveckling – där möten och event går från enkelriktad informationsöverföring till interaktiva och mer upplevelsebaserade format. Där aktiviteter som samtalscirklar eller workshops blir centrala för att skapa engagemang och önskad förändring.
Fem tips på hur du gör det sociala till en superkraft
Att se sociala aktiviteter som betydelsefulla är en sak. Men om du också vill göra dem meningsfulla behöver du ta till en ny arsenal av verktyg. Här får du fem konkreta tips på hur du kan jobba strategiskt med gemenskap och sociala aktiviteter.
Utgå alltid från syfte och önskade effekter: varför ska några träffas och vad vill du att de ska känna, tänka och göra efteråt?
Skapa ett större sammanhang: se till att både miljö och format motiverar deltagarna till att göra saker och lösa utmaningar tillsammans.
Ge deltagarna en funktion eller roll: inkludera så många som möjligt i aktiviteterna och låt dem bli medskapare istället för passiva åskådare.
Lägg till sociala triggers: små och gemensamma upplevelser, som att dela en måltid, lösa en utmaning eller skapa något tillsammans stärker både gemenskap och sammanhållning. Det kan du läsa mer om i vår artikel om fikaeffekten.
Tänk längre än vad aktiviteten pågår: de bästa sociala initiativen leder till relationer och samtal som fortsätter lång tid efter att aktiviteterna genomförts.
Vårt sista men också viktigaste råd är detta: börja se på sociala aktiviteter som något mer än bara en trivselfråga!
Om du använder dem som de effektiva och strategiska verktyg de kan vara så vågar vi lova att du belönas. Det genom att dina medarbetare eller andra deltagare får ökad motivation, kreativitet samt lojalitet.
Framtidens arbetsplatser, möten och event behöver designas utifrån den här avgörande insikten. För det är nämligen när människor inte bara samlas för att delta, utan också för att skapa tillsammans, som den verkliga och hållbara förändring uppstår.
Lycka till med det!