Så får du vanor som håller längre än salladshuvudet
Liz Truss gick till historien som Storbritanniens kortast sittande premiärminister. När hon tillträdde ställde en brittisk tidning den humoristiska frågan: Skulle hon hålla längre än ett huvud isbergssallad? Svaret blev nej. Salladen vann. Fallet Truss handlade främst om att andra gav upp, men belyser ändå något viktigt: att hålla i och hålla ut är ofta lättare sagt än gjort och det vare sig det gäller jobb, träning eller nyårslöften.
I den här artikeln utforskar vi varför vi har en tendens att ge upp och varför ”att göra annorlunda” ofta känns obekvämt. Vi tipsar också om hur du kan börja eller sluta med något samt göra det till en vana som håller längre än salladshuvudet.
Att förändra vanor är som att gå i motvind
Att förändra vanor är som att gå i motvind. Hjärnan sparar energi genom att välja det trygga och bekanta, samtidigt som den föredrar omedelbara belöningar. Nästan alla av de tiotusentals beslut vi tar varje dag sker därför per automatik. Att stanna upp och göra medvetna val kostar betydligt mer energi och är något som hjärnan helst undviker.
Vi på Herr Omar drar ofta parallellen till en dålig möteskultur. Vi vet att de flesta av oss sitter i alltför långa och många möten, men gör sällan något åt det. Det är enklast att köra på i gamla spår istället för att med enkla medel förbättra möteskulturen i organisationen.
Enligt forskare handlar det om vaneloopar, en slags hjärnstigar som trampas upp när vi gör samma sak om och om igen. Innan de är på plats krävs detbetydligt mer energi och fokus varje gång vi vill göra det nya.
Men här kommer belöningen in. När du kopplar nya beteenden till något positivt – som glädjen över att ha kortat tiden för möten och fått tid över till annat. Då börjar hjärnan associera beteendet med belöning. Det stärker motivationen och gör att du vill upprepa det nya beteendet. Ju fler gånger du belönar dig själv, desto snabbare skapas de nya hjärnstigarna. Efter några veckor blir det inte bara lättare att hålla i förändringen utan du kan till och med börja se fram emot den. Då har du skapat en ny och hållbar vana. Grattis!
Vi fungerar dessutom olika och det är helt okej
Vem du är som person, vad du varit med om och hur du tänker kan också påverka hur lätt eller svårt du har för att skapa nya vanor. Vissa gillar att sätta upp tydliga mål med steg att följa och bocka av. Andra vill kunna vara mer flexibla, improvisera och utvärdera först efter en längre period.
Funktionsvariationer kan också göra att många behöver andra rutiner, instruktioner, motiv eller metoder för att lyckas. Det är något vi tar upp i Studio Viggo, den webb-tv-serie om NPF-problematik och idrott vi på Herr Omar producerat. Vi människor kan också reagera olika på framgångar och motgångar, eftersom ingen hjärna heller är den andra lik.
Det viktigaste att förstå är att det inte finns ett rätt sätt som funkar för alla. Däremot finns det finns verktyg och metoder som fungerar för de flesta. Här får du fem konkreta tips. Varsågod och lycka till.
Fem tips för att lyckas med dina förändringar
Börja smått och bygg upp
Stora förändringar kan känns överväldigande. Börja därför med små steg. Om ni vill förändra möteskulturen på jobbet och skapa bättre och effektivare möten, så börja lite smått. Korta entimmes-möten till 45 minuter. Gör det obligatoriskt att skicka ut en agenda med syfte och mål, så att alla vet varför mötet ska hållas. Effekten blir omedelbar och små framgångar ger motivation att fortsätta förändringsresan.
Gör hinder så låga som möjligt
Minska på de hinder som kan ligga i vägen för ditt mål. Ta fram en enkel mall för agenda och uppföljning som kollegorna kan använda. Genom att göra det enklare att göra rätt ökar ni chanserna att lyckas.
Hitta din inre motivation
Fråga dig själv varför förändringen är viktig. Att skapa effektivare möten ger dig och kollegorna mer tid över för annat och ni slipper ta igen arbete på kvällar och helger. Det kan hjälpa er att hålla fast vid nya vanor.
Planera för att det kommer motgångar
Motgångar är normala. Planera för dem. Det är lätt att gå tillbaka till gamla mötesvanor under stressiga perioder – då återgår vi ofta till dåligt förberedda och ledda, men också alltför långa möten. Och vips har det börjat nya som inte tagit till sig de nya mötesvanorna. Men med rutiner för att följa upp möteskulturen och se till att de nya goda vanorna följs är man väl förberedd för stressiga perioder.
Fira varenda liten framgång
Att belöna dig och kollegorna även vid små framsteg kan hjälpa er att koppla nya vanor till positiva upplevelser. Det kan vara så enkelt som att bjuda på torsdagsfika när mötesvanorna förbättrats.
Förändringar tar tid, men små steg varje dag kan leda till stora framsteg. Oavsett motvind eller inte: kämpa på. Snart har du och kollegorna skapat nya hjärnstigar som kommer göra att det nya inte längre känns nytt och därför blir betydligt lättare. Då kommer belöningen. Njut av och fira den.