Ta steget från tillgänglighet till verklig inkludering
Många pratar om vikten av tillgänglighet. Men ofta stannar det vid att handla om fysiska anpassningar och man missar alla med osynliga funktionsutmaningar – som autism, ADHD eller annan neurovariation. För att inkludera på riktigt krävs mer än ramper och teckenspråk. Det handlar om att också ta hänsyn till människors olika sätt att fungera.
I den här artikeln beskriver vi hur företag och eventarrangörer kan gå från att enbart tillgängliggöra till att skapa flexibla och inkluderande miljöer som ger möjlighet för alla att få ”vara med” – utifrån sina individuella förutsättningar.
Osynliga utmaningar kräver en bredare syn på tillgänglighet
Många företag och myndigheter säger att de bryr sig om tillgänglighet. Men när man frågar dem vad det innebär blir svaret att det handlar om anpassningar för syn-, hörsel- eller rörelsenedsättningar. Det är mycket viktiga frågor, men man glömmer oftast bort dem som bär på svårigheter som sällan syns eller märks.
Forskning visar att var femte person fungerar annorlunda när det gäller att exempelvis bearbeta information, fokusera, och interagera med andra. Detta inkluderar de med diagnoser som autism, ADHD, dyslexi och språkstörningar. Många av dem är kreativa och innovativa, men kan ha svårigheter med att hantera sociala situationer och kunna koncentrera sig på en sak i taget.
Vad innebär egentligen inkludering?
Tillgänglighet handlar om att göra det möjligt för alla att vara med. Det kan exempelvis handla om att sätta upp ramper vid entréer och att erbjuda teckenspråkstolkning. Men verklig inkludering behöver handla om mer än så. Det bör innefatta att man också skapar en miljö där alla kan känna sig välkomna och får möjlighet att kunna delta på de sätt som passar dem – utifrån sina högst individuella behov och funktionssätt.
Det räcker alltså inte med att bara ”låta folk vara där”. Vi måste dessutom se till att de kan ”vara med” och då utifrån deras villkor. Några kan må bäst om de får möjlighet delta digitalt på distans, medan andra kan behöver tillgång till avskilda lugna platser i pauserna för att där kunna fylla på energi inför nästa pass.
Hur jag själv fungerar kan lätt bli ”en osynlig norm”
Vi har ofta en tendens att tro att så som vi själva fungerar är "normalt", och att alla andra kan anpassa sig för att fungera på samma sätt. Men alla är inte som jag, eller som du. Det finns många som har svårt att hantera sociala situationer eller som behöver tydliga strukturer för att fungera bra.
Om du är en chef eller anordnar ett event behöver du därför förstå och agera efter att din verklighet inte är densamma som alla andras. En inkluderande miljö ska göra att alla kan delta - oavsett om man är extrovert och social, introvert och mer eftertänksam, eller kanske bär på osynliga funktionsnedsättningar.
Fem konkreta tips för att inkludera fler:
Erbjud digitala alternativ: Låt den som så önskar delta ”resfritt” på distans om de inte kan, vill eller orkar vara med fysiskt.
Skapa lugna utrymmen: Ha platser där man kan dra sig undan och få ”hjärnvila” när miljön i övrigt kan bli för intensiv.
Var tydlig i din kommunikation: Berätta i förväg vad som förväntas och kommer att hända – så att alla kan förbereda sig på bästa sätt.
Utbilda dina medarbetare: Se till att de får kunskap om olika typer av funktionsvariationer får verktyg som kan hjälpa de som har dem.
Be om feedback: Fråga dina deltagare eller medarbetare hur de upplever miljön och om du kan göra något bättre för att inkludera alla.