SXSW2019: Om techtrender och en oberoende presidentkandidat
Andra dagen på South by Southwest präglades av ett gäng presidentkandidater som framträdde. En av dem var Howard Schultz, tidigare VD för Starbucks. Det var också mycket buzz kring Amy Webbs rapport om Emerging Tech Trends 2019.
Andra dagen på South by Southwest SXSW2019 är avslutad och här kommer en sammanfattning av dagens aktiviteter.
Från VD för Starbucks till Amerikansk president?
Fört ut var Howard Schultz. Han är en amerikansk affärsman och entreprenör, känd som storägare i och tidigare VD för Starbucks men framför allt känd på senare tid som oberoende presidentkandidat som i valet 2020 vill utmana Donald Trump.
Han pratade inledningsvis om hur det politiska systemet i USA är trasigt. I år är första gången den amerikanska statsskulden är större än hela den amerikanska ekonomin. Det råder en opiatepidemi och miljoner amerikaner har inte pengar nog att kunna fylla sitt kylskåp.
Han fick frågan om varför han inte kandiderar för demokraterna, men svarade att det är tvåpartisystemet som är problemet och som behöver förändras. Han går därför in som centerkandidat och vill vara en röst för de 100 miljoner amerikaner som desillusionerade valde att inte rösta i förra valet.
Schultz försökte också göra en poäng av att demokraternas kandidater, många ”socialister” enligt honom, lovar utopier och saker som aldrig kan hållas, bland annat på klimatområdet. Han själv vill genomföra rimliga och realistiska förändringar.
Som exempel nämnde han socialförsäkringarna och att banta kostnaderna för läkemedel, där USA idag genom sina decentraliserade system betalar mycket mer för läkemedel än exempelvis Europa. Han vill höja bolagsskatterna men skapa system där de bolag som ett större samhällsansvar ska kunna belönas med skatterabatter.
På frågan kring hans chanser svarade han att de är goda. 40-45 stater är ”up for grabs” och han tror själv att han ska kunna ta så mycket som en tredjedel av rösterna. Det återstår att se.
Emerging Tech Trends 2019
En av lördagens mest hypade programpunkterna var Amy Webbs trendpresentation av ”Emerging Tech Trends 2019”. Amy Webb är känd för att både ha intressanta spaningar och vara riktigt underhållande att lyssna på.
Ett tips om man vill komma in på de mest populära eventen är att kolla vad som är i samma lokal innan, gå på det och sitta kvar. Det visade sig vara ett smart drag.
Hon började med att berätta om siffrorna. Årets rapport, den 12 i ordningen, innehåller 48 alternativa framtida scenarion och inte mindre än 315 trender.
Utvecklingen har under det senaste året gått snabbare än man hade förutsett och det av en rad anledningar. Dels har det skett stora genombrott på flera teknikområden, t ex AI och VR. Sociala faktorer påskyndar också utvecklingen. Årets rapport innehåller därför fler trender än någonsin tidigare.
Hon berättade att den viktigaste slutsatsen i årets rapport är att ”privacy is dead”. Vi delar, mäts, monitoreras o s v på så många sätt idag att vi lämnar avtryck vad, var och hur vi än gör saker. Hon lade ingen värdering i om det var bra eller dåligt, det beror mest på hur informationen om os används, utan konstaterade bara att det är så.
Hon gick sedan in på tre mer övergripande spaningar baserat på rapporten.
Amazon tar över
Amazon köpte för några år sedan butikskedjan Whole Foods Market och har precis startat en ny livsmedelskedja. De ser potentialen i att allt fler handlar via nätet och vill definitivt vara med i den matchen.
Men, intressant är att Amazon också är engagerad i forskning, produktion av och distribution av livsmedel. Exempelvis ser man på hur man i stora städer kan skapa lantbruk inomhus där man kan odla fyra gånger så mycket grödor med hälften så mycket energi, jämfört med konventionell odling.
Ett tänkbart framtidsscenario är att Amazon både forskar för att utveckla nya grödor, odlar, distribuerar och säljer dem. Att man alltså kommer äga hela värdekedjan. Det skulle innebära ett reellt och allvarligt hot mot både lantbruket och hela transportsektorn.
Beteendebiometrik
Biometrik handlar om att mäta och analysera olika kroppsliga funktioner genom olika sensorer och annan teknik. Det görs genom saker på kroppen, t ex våra smarta klockor, men också utomkroppsligt.
Exempelvis har man redan idag teknik som när den används för ansiktsigenkänning för att låsa upp mobilen samtidigt loggar olika saker i vårt ansiktsuttryck, för att tolka hur vi mår. Eller, smarta högtalare som läser in och tolkar hur vi låter när vi pratar.
Hon nämnde också att man jobbar på kundvagnar som genom handtaget kan läsa av hur vi mår, exempelvis stressnivån i kroppen. Om man sedan kommer utveckla tillämpningar på detta återstår att se. I det senaste fallet med kundvagnarna skulle det kunna vara system som larmar en expedit i butiken som kommer springande till din räddning, om handtaget på vagnen signalerat att du gar farligt hög stressnivå.
Smartare hem är smartare än vi tror
Den tredje och sista spaningen handlade om smarta hem. Även där kommer saker som smarta högtalare in, men också sensorer för rörelse, fukt, värme och annat. Även dessa kan kopplas till system som tolkar avvikelser och brister, lämnar förslag på lösningar eller fixar problemen helt på egen hand.
Hela rapporten finns nu publicerad här
—
Imorgon står vikten av historier, palats för folket och hur det inte räcker med att bara göra ett bra jobb på schemat. Jag återkommer med nya rapporter då.
Jörgen Dyssvold, Herr Omar, Austin, Texas den 9 mars 2019