Att försöka hårdare ger inte fler idéer

I tider av förändring gynnas den som är kreativ och nyfiken. Det är en superkraft alla kan öva upp. Slogans som We try harder eller Just do it är kontraproduktiva när det kommer till kreativitet. Tricket är istället att zooma ut och hitta en skön sinnesstämning. I den här artikeln reder jag ut hur kreativiteten fungerar och kan boostas.

En av de största myterna kring hur man löser problem är nog den som handlar om att försöka hårdare. Inget kan vara mer fel. Att krysta fram idéer låter sig inte göras och botemedlet mot idétorka är inte att fokusera mer. Tricket är istället att zooma ut och sluta fokusera överhuvudtaget.

De flesta av oss känner igen följande situation. Vi har brottats med ett svårt problem eller viktigt beslut, privat eller professionellt. Det kan ha pågått i veckor eller månader. Sen får vi äntligen lite ledighet i kombination med en resa. Där och då, på tåget, flyget eller stranden, rasslar det så till. Ett så kallat heurekamoment. Efteråt förvånas vi över att det kunde vara så svårt, eftersom lösningen var så nära, enkel och självklar.

Men att det blir så här är varken slump eller magi utan kan enkelt förklaras med hur vi och våra hjärnor fungerar. I den här artikeln går jag på djupet i frågan om hur vår kreativitet fungerar. Du kommer också få tips på hur man skapar bättre förutsättningar för idéer och problemlösningar att kunna uppstå.

Framtiden tillhör den som har förmågan att tänka nytt

Just nu befinner vi oss i en pandemi. Många branscher går igenom en svår coronakris och vi utmanas alla när vi inte kan göra saker på de sätt som varit självklara i århundraden. Det är inte konstigt att det bidrar till att vi känner oss vilse och tappar lusten.

Men inom alla drabbade branscher är det några som klarat sig bättre. Jag vill påstå att det är tack vare att de har kreativitet som en superkraft. De har skapat nya sätt att leverera mat eller kultur till människors hem på, när man inte kunnat gå på restaurang eller teater. De har också paketerat om gammal tv till nya tv-program, och mycket mer.

Många saker kommer inte vara sig likt efter pandemin. Den viktigaste orsaken till det är att människor haft gott om tid för att fundera över livet. Där har många kommit fram till att saker som tycktes vara värdefulla eller viktiga före pandemin inte längre är det. Det här kommer att förändra vad man vill spendera tid och pengar på, och hur.

På ett både personligt och professionellt plan kan det därför vara klokt att försöka kicka igång sin kreativitet. Att lägga lite av den fortsatta tiden av vaccinväntan på att fundera på hur det blir sen, och utifrån det anpassa både sig och det man jobbar med. Även om allt känns dystert just nu så består framtiden av mängder möjligheter, mest öppna för de som vågar vara nyfikna och göra saker på nya sätt.

Att dagdrömma är vårt sjätte sinne

Vissa har bättre förutsättningar att bli mer kreativa, precis som att några har större chans att bli världsmästare på löpning. Men precis som att alla kan springa kan alla också öva upp sin kreativitet. Några menar att kreativiteten, vår förmåga att dagdrömma, är vårt sjätte sinne. Exempelvis har många som suttit lång tid i fångenskap vittnat om att de överlevde främst tack vare sin förmåga att kunna dagdrömma.

Vi är som mest kreativa i duschen

Eller i sängen strax innan vi ska sova. Det hänger ihop med att de kreativa delarna av hjärnan fungerar bäst när vi slutar fokusera på något speciellt, gärna i kombination med de högre påslag av lyckohormon vi får efter ett träningspass, ett gott skratt, efter sex eller när vi lyssnar på musik vi gillar.

Den inre rösten stör och förstör

Alla har vi en ständigt pågående dialog inne i våra huvuden. Psykologen och neuroforskaren Ethan Kross, aktuell med boken Chatter, har kommit fram till att den inre rösten i genomsnitt använder 4 000 ord per minut. Motsvarande mängd text skulle ta en kvart att läsa om den var nedskriven.

När vi behöver lösa problem eller kläcka idéer behöver vi styra eller ännu hellre lugna vår inre röst. Man kan lätt tro att den låter sig kontrolleras med tanken. Tyvärr inte. Att försöka försätta sig själv i en skön avslappnad sinnesstämning fungerar bättre, som den i duschen eller sängen. Att tänka hårdare skruvar bara upp både volymen och frekvensen på den inre rösten.

Vi är mer kreativa i lite stök än total tystnad

Annan forskning har visat att vi är som mest kreativa i kafémiljö. Det handlar inte om fikat eller människorna, utan istället om bakgrundsljudet. Vårt fokus försämras av ljud och rörelse omkring oss. Kreativiteten sjunker när det är tyst och stilla men ökar när vi har saker som stör på en lagom nivå. Ljudnivån på caféer, cirka 70 decibel, har i flera forskningsstudier visat sig vara lagom mycket störning.

Summerat blir vi mer kreativa när vi zoomar ut och slappnar av, och gör saker som kickar igång lyckohormonerna. Det handlar också om att träna upp sin förmåga att utmana självklarheter och att dagdrömma. Att ha ljud och rörelse omkring oss ökar också den kreativa förmågan. Att försöka hårdare eller fokusera mer hämmar istället förmågan att kläcka idéer eller lösa problem.

Så boostar du kreativiteten

Priming

Så kallas den teknik när vi värmer upp hjärnan inför en uppgift. Kreativiteten kan exempelvis värmas upp genom en associationsövning, t ex att på några minuter skriva ned så många förslag som möjligt på hur man skulle kunna använda en vardagspryl till något helt annat.

Inled individuellt

När vi ska vara kreativa i grupp hämmas vi av vår självcensur, den inre rösten som kanske påstår att något är för simpelt eller dumt för att uttalas högt. Det kan man komma runt genom att alla börjar med att tänka själv ett par minuter, skriva ned det som kommer upp på lappar, och sedan presentera sina lappar för de övriga i gruppen.

Dela upp det

Eftersom kreativiteten hämmas när vi fokuserar eller försöker hårdare så är en enskild brainstorming särskilt lyckad. En bättre metod är att fundera fritt kring utmaningen och sedan avbryta. Sedan sätta sig eller mötas igen någon dag senare. Då har det hunnit passera ett antal dusch- och sängtillfällen där fantastiska idéer hunnit födas. Under den perioden är det klokt att alltid ha en anteckningsbok nära till hands.

Tänk med händerna

Forskning har också visat att vi blir mer kreativa när vi diskuterar eller funderar samtidigt som vi använder händerna. Det kan handla om att skriva och sortera post-it-lappar, rita eller bygga prototyper med Lego.

Byt miljö

Vi blir också mer kreativa i en ny miljö, gärna en där det finns rörelse och ljud som stör på en lagom nivå. Mycket färger, bilder, mönster och annat ökar vår associationsförmåga som också är bra för kreativiteten.

Lägg till bakgrundsljud

När man inte kan byta miljö är det en bra genväg att slå på radion, musik eller andra bakgrundsljud som stör. Dock behöver det vara något som inte kräver fokuserat lyssnande, för då blir hjärnan mer sysselsatt att följa det som händer i bakgrunden.

Ta ett avbrott

Det kanske viktigaste tipset av alla är att ta en paus och ett avbrott när man känner att man kört fast. Ta en promenad och lyssna på naturen. Det är som sagt när vi slutar försöka eller fokusera som idéerna kommer. Att man blir mer kreativ av att försöka hårdare eller fokusera mer är bara en myt.

Läs mer om vår utbildning som gör dig till proffs på effektiva digitala möten

Läs mer om hybridevent som designas för både fysiska och digitala deltagare

Föregående
Föregående

Distribuerade upplevelser kan vara besöksnäringens framtid

Nästa
Nästa

2021 får de digitala deltagarna armar och ben