Trendspaningar för oktober 2022

BOENDE

Spelarkad blir hotell för en natt

Dave & Buster’s är en kedja av sportbarsliknande spelarkader. I somras förvandlades en av dessa till hotell för en natt. Det skapades en speciell svit i spelhallen, komplett med sidenlakan och neonljus. Gästerna fick också en egen bar med full service, signaturcocktails och gratis mat från en komplett restaurangmeny.

💡 Nästan vad som helst kan bli ett boende för en natt. Det kan vara ett sätt att skapa uppmärksamhet för en speciell plats, men också en tjänst eller produkt. Kanske kan det bli del av en lanseringskampanj. Du som driver hotell kan erbjuda andra att skapa tillfälliga temaboenden där.  

Photo courtesy of Dave & Buster's

EVENT

Städrejv i Ukraina

Det kommer mycket tråkig och rent av förfärlig nyhetsrapporteringar från Ukraina. Men nu och då kommer det också ljusglimtar. Ett exempel är de städrejvsom började arrangeras i sommar. Man samlas på en plats som behöver städas upp efter bombning. En DJ spelar musik och övriga dansar, plockar skräp och städar medan de dansar. Som plogging fast dans. Kanske plancing?

💡 Att göra något tråkigt, eller som kräver uppoffring, till ett event är inget nytt. Många tar hjälp av kompisar som flytthjälp och belönar dem sedan med pizza eller fest. Techfestivalen Slush belönar alla sina volontärer med en jättepopulär fest som är öppen bara för dem. Fundera på hur du kan jobba med event som belöning, eller för att få hjälp med något som är mindre roligt eller som kräver uppoffring. 

RESTAURANG

Autonoma restauranger

På restaurangsidan rapporteras det en del om automatiserade restauranger som inte kräver personal och bemanning. I Stockholm kan du besöka Bonbot, en glassbar där robotar både lagar och serverar glassen. I San Francisco har det öppnats en lunchrestaurang där robotar lagar olika bowls, på recept komponerade av Michelinbelönade kocken Eric Minnich. Målet är att kunna erbjuda en lunch som är billigare, mer hälsosam och mer bekväm att handla. 

💡 Vad inom din verksamhet kan automatiseras? Det behöver inte bara handla om att spara pengar utan kan också vara i syfte att frigöra tid som kan läggas på ökad kvalitet och service. 

Bild: Tekniska Muséet

Restaurang med hemlös personal

En annan spaning handlar om hur vissa restauranger tar ett större socialt ansvar. Ett färskt exempel från London handlar om att hjälpa hemlösa. Men det är inte enbart för att erbjuda dem mat, utan också arbete. Det är Michelinkocken Adam Simmonds som startat restaurangen Home Kitchen och anställt 16 hemlösa som fått jobb som kockar och servicepersonal. De får lön och ett kort för kollektivresor. Efter 13 veckors arbete får de ett yrkesintyg som ökar deras chanser att få en ny anställning någon annanstans. 

Photograph: Home Kitchen

AKTIVITETER

Ett café för författare som ofta drabbas av skrivkramp

Ett japanskt café har utvecklat ett unikt koncept för att hjälpa författare att hålla deadline, - eller andra som behöver samma hjälp. "Manuscript Writing Cafe" i Tokyo har tio platser reserverade för mangaartister, författare och redaktörer som vill sitta och arbeta. Dessutom har de obegränsad tillgång till kaffe och te. Hållhaken är att du inte får packa ihop och lämna förrän du är klar med det du rapporterat in att du ska jobba med under dagen. Den som lämnar innan arbetet är klart får betala böter och sitt namn uppsatt på en speciell skamtavla. 

💡 Fundera över om du kan utveckla en unik tjänst eller service för en specifik målgrupp. Prata med personer i din tänkta målgrupp och ta reda på om de har några speciella behov som de behöver hjälp med att lösa. 

Photograph: Manuscript Writing Café

MAT OCH DRYCK

Hon gör måltider av populärkultur

Iliana Regan ägnar sig åt fine dining med en twist. På hennes restaurang Elizabeth återskapar hon rätter och måltider ur tv-serier som Game of Thrones, Sagan om ringen eller Twin Peaks. I en specialdesignad miljö serveras gästerna en tiorätters-meny. Innan varje ny rätt presenteras också en berättelse om maträtten och vilken scen eller händelse i tv-serien den hämtats ifrån.  

💡 Från vad och hur kan du skapa en egen unik temaupplevelse? Tänk på att få med (a) den kontext/miljö upplevelsen är hämtad från, (b) de människor som skapar den eller som man upplever den tillsammans med och (c) de specifika aktiviteter som utförs eller man tar del i. Försök också skapa upplevelser som involverar hur det ser ut, känns, smakar, doftar och låter – alltså kommunicerar med alla sinnen. 

Bild: Eater.com

BLANDAT

Kockar på hjul

Mat att ta med sig utvecklades till mat som levereras hem till dörren. Bolaget Wonder tar det nu ytterligare ett steg, något de kallar kockar på hjul. Maten förbereds i cateringkök, men färdigställs på vägen till kunden. I speciella bilar med ett kök i jobbar kockar med att färdigställa rätterna så att de kan levereras rykande färska.

💡 Bryt ner hela din produktionskedja i steg och delar. Fundera sedan på om varje steg görs på det mest optimala sättet ur både effektivitets-, kvalitets- och upplevelseperspektiv. Kan det göras av någon annan? Kanske kunden själv? På en annan plats? På ett annat sätt? 

Photograph: Wonder

Vill du ha fler trendspaningar?

Herr Omars trendrapport för 2022 har släppts i två versioner. Den ena är kostnadsfri och består av ett urval trendspaningar. Alla illustreras också med konkreta exempel. Den och tidigare års rapporter hittar du på herromar.se/trender.

Den andra och större rapporten får ni tillgång till genom att boka en trendföreläsning eller trendworkshop för en grupp. Dessa kan genomföras för deltagare på plats, på distans eller i kombination. 

Kontakta oss på herromar@herromar.com eller 08 – 684 560 00 för mer information och prisuppgifter.

Föregående
Föregående

Det stora missförståndet om lärande

Nästa
Nästa

Vi kan kalla det jammande