Vi kan kalla det jammande
Stora delar av den tid vi tillbringar på kontor och arbetsplatser går åt till annat än fokuserat arbete. Det är dock fel att säga att inte det också är jobb. Nära nio av tio säger att de kan tänka sig att gå tillbaka till kontoret för att få mer av det sociala. Vi kan kalla det jammande och det kan vara både spontant och organiserat. Jammande sänker inte produktiviteten utan främjar istället saker som innovation, trivsel och lojalitet. Det räcker dock inte med att bara skapa fysiska ytor för jammande. Ska det bli verkstad, så behövs det också en infrastruktur för aktiviteter.
—
Vissa perioder i livet har jag brottats med dåligt samvete, då jag känt att jag inte jobbat fokuserat. Inte på heltid i alla fall. Som egen företagare har jag haft förmånen att kunna styra mina dagar utan ett inrutat schema, närvaroplikt och en kontrollerande chef. Förutom att sitta vid datorn några timmar har arbetsdagarna kunnat bestå av någon timmes promenad, kanske en löprunda, ett intressant samtal på ett café och kanske en stunds bokläsning.
För några år sedan var jag på en konferens där de beskrev hur de flesta endast ägnar halva arbetsdagen åt faktiskt arbete. Resten gick åt till annat såsom möten, att fika och prata med kollegor. Sedan kom en pandemi med påbud om att jobba hemifrån. Under den perioden upplevde många att de fick mer gjort, trots att de jobbade färre timmar. Troligen på grund av att delar av ”det där andra” inte kunde göras, eftersom vi ju inte kunde samlas på kontor och arbetsplatser.
Vilka aktiviteter ska räknas in i begreppet “arbete”?
Det föranleder oss att reflektera en stund kring vad ”arbete” egentligen är. Är ”arbete” enbart det där fokuserade, kontrollerade och oftast mätbara som vi utför sittandes vid skrivbord? Eller är fikasnack, reflektion och kanske en tankepromenad också arbete? Frågar du mig så är svaret ja. Jag klurar nästan alltid på nya möteskoncept eller problem när jag är ute och går eller springer. Jag tar ofta upp jobbsaker och ber andra om input kring dem när jag är ute och fikar eller äter middag. Jag får i regel de bästa idéerna och lösningarna någon annanstans än vid skrivbordet och datorn.
Värdet på kontoret är människorna, inte platsen.
I senaste Microsoft Work Trend Index indikerar 73% av kontorsarbetare att de behöver en bättre anledning än arbetsgivarens förväntningar för att vilja komma tillbaka till kontoret. På frågan om vad det kan vara svarar majoriteten att de vill ha mer social tid med sina kollegor och 85% säger att de skulle gå tillbaka för att stärka banden inom teamet. Av de tillfrågade svarar 84% att de vill gå tillbaka för att socialisera med kollegor och 74% om deras arbetskompisar är där samtidigt.
Runt hälften vittnar om att relationen med personer utanför deras eget team har försvagats och över 40% uppger att de inte längre känner samma starka anknytning till företaget i stort. Detta är alltså jämfört med före pandemin.
Kontentan blir att majoriteten inte saknat kontoret och skrivborden utan arbetskamraterna och aktiviteterna – det där andra. Allt det som pågick mellan de fokuserade passen vid skrivbordet. Utan det blir jobblivet tråkigare. Det kan leda till upplevd ensamhet och ohälsa. För arbetsgivare leder mindre av ”det andra” till färre nya idéer – om allt ifrån sätt att lösa uppgifter på till nya produkter och tjänster. En annan och kanske större risk är att svagare anknytning till företaget/organisationen inte sällan leder till byte av uppdrags- eller arbetsgivare.
Det här ger oss viktiga ledtrådar till vad de nya kontoren bör erbjuda mindre av respektive mer av: Färre skrivbordshav och fler ytor för interaktion – allt ifrån fika och sociala aktiviteter till workshops, möten och liknande.
Som chef eller arbetsgivare kanske du ställer dig frågan varför du ska skapa platser och betala medarbetare lön för annat än ”deras arbete”? Svaret är att ”det andra” också är arbete. Det sänker inte produktiviteten utan främjar istället innovation samt bidrar till saker som trygghet, trivsel och lojalitet.
Vi kan kalla ”det andra” för ”jammande”.
När ett band eller en orkester framträder sker det oftast kontrollerat, efter noter och med någon som håller i taktpinnen. Men när ny musik ska skapas sker det under friare form. Man jammar. Det innebär att de olika musikerna leker fritt med instrument, toner och melodier. Det är då något helt nytt kan uppstå. När man plötsligt upptäcker att ”det där lät ju bra”.
Det där andra som pågår på kontor och arbetsplatser kan jämställas med jammande. Alla de aktiviteter som medarbetare saknat under pandemin.
Jammandet kan vara spontant eller organiserat.
Många menar att kreativiteten tog stryk när man inte kunde ses. Att det var svårt att få till samma utbyte av idéer och annat i digitala mötesrum. Det stämmer till viss del. Men då handlar det främst om det spontana som tidigare pågick vid fikabord, kaffemaskinen eller i hissen. Det organiserade kreativa, såsom workshops, har kunnat genomföras med hyfsat goda resultat också i digitala mötesrum. Det är snarare kunskapen om hur man gör det bäst som har saknats.
Konsten att skapa det organiserade samtalet.
Utöver att ge utrymme och ha ytor för det spontana så kan och bör du också skapa ett organiserat jammande på arbetsplatsen eller kontoret. På Herr Omar hjälper vi arbetsgivare att skapa koncept för alltifrån återkommande samtalscirklar om era hjärtefrågor, till olika varianter av samtal i sällskapsspelsformat.
Det räcker nämligen inte att bara skapa fysiska ytor för aktiviteter och interaktion. Ska det bli verkstad behövs också en infrastruktur som inkluderar färdiga aktivitetskoncept, regelbundenhet och personer som ansvarar för att aktiviteterna genomförs.
Summerat bör du som arbetsgivare eller chef organisera aktiviteter som ger medarbetare möjligheter att jamma ihop. Det är en viktig del av arbetet. Dessutom är det något som medarbetare uttryckt att de saknat under pandemin och som kan motivera dem att komma tillbaka till kontoret. Det krävs för att stärka anknytningen till såväl arbetsplatsen som banden medarbetare emellan.