Blogg

Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Ett gott samtal kräver skickliga lyssnare

Vaccin och vaccinpass är bara de senaste exemplen på frågor som skapar konflikt och splittrar familjer. Oavsett om polariseringen är en slump eller resultat av en strategi, så finns det hopp. Ett socialpsykologiskt experiment som utfördes på 50-talet ger oss viktiga ledtrådar till hur polariseringen kan minskas. I väntan på det så kan du och jag bidra genom att bli skickligare i konsten att samtala. Här får du lära dig hur det går till.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Omarish #1 2022

I årets första Omarish – vårt kostnadsfria månadsbrev – presenterar vi ett gäng nya trendspaningar. Vi gör också en genomgång av coronaläget för möten och event inför våren.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Kickoff på distans. Går det? Javisst!

Att skapa en känsla av gemenskap trots att människor inte kan samlas fysiskt är en utmaning. Men det går. När det görs på rätt sätt kan det till och med bli riktigt lyckat. Bland annat är det viktigt att arrangören utgår från deltagarnas fysiska och psykologiska behov samt erbjuder fler aktiviteter än de man bara kan titta och lyssna på. Vi hjälper gärna till.

Läs mer
Motescoachen, tips Motescoachen, tips

Fem steg till mer hållbara event

Mycket av miljöarbetet inom event och möten har handlat om att sortera sopor eller spara energi. Det räcker inte. Att minska det miljöskadliga resandet ger en betydligt större effekt. Tvärt emot vad många tror så behöver inte det leda till färre event eller möten. Rätt hanterat kan det i stället bidra till att fler grupper än tidigare vill samlas för att uppleva saker tillsammans.

Läs mer
Motescoachen, tips Motescoachen, tips

Vi måste göra det värt att ses fysiskt

Några veckor eller månader efter exempelvis ett event minns vi bara de mest positiva eller starkt negativa ögonblicken. Genom att designa in ett antal minnesvärda ögonblick i serien av händelser kan vi påverka upplevelsen till det positiva. Att samlas för att göra och uppleva saker tillsammans kräver tid, energi och ofta resor som kan ge negativa klimatavtryck. Därför behöver vi se till att det blir värt det – varenda gång.

Läs mer
Motescoachen, tips Motescoachen, tips

Event är kommunikation

När event och möten digitaliserades blev det uppenbart att ett par viktiga insikter saknades. Nämligen den att de är verktyg för kommunikation, och att denna behöver målgruppsanpassas för att vara effektiv. Plötsligt behövde man få deltagare att både komma och stanna, med utgången bara ett musklick bort. Att paketera om kommunikation till fysiska upplevelser är ingen enkel uppgift. Därför kan det vara klokt att ta hjälp om man inte kan eller hinner, och att avstå de gånger man inte har råd. Ibland är utebliven kommunikation bättre än dålig dito.

Läs mer
Motescoachen, tips Motescoachen, tips

Möten och event i det nya normala

Efter nära ett och ett halvt år ser vi ut att kunna få många av våra friheter tillbaka i höst. Det innebär att vi åter kan börja göra saker på det sätt vi vill och inte som vi måste. Men att tro att livet återgår till så som det var före pandemin är att lura sig själv. Nya värderingar och att vad vi vill och får är lika starka som vad vi kan kommer ha en stor påverkan på hur det nya normala blir.

Läs mer
Motescoachen, tips Motescoachen, tips

Möten utan avbrott är skadliga för hjärnan

Mötessjukan och hur den kan botas är ett återkommande tema i våra artiklar och föreläsningar. Nu har en ny studie visat en annan risk med för många, långa och dåliga möten. Nämligen att när de staplas på varandra så ökar stressen betydande. Det gör att deltagarna får svårare att hitta fokus och engagemang. Att köra timslånga möten direkt efter varandra är därför direkt ineffektivt. Med så lite som tio minuter paus emellan minskade stressen, vilket gav betydligt större fokus och engagemang.

Läs mer