Blogg
NPF-inkludering i möten och event
I detta webbinarium går vi igenom vad NPF är och varför man bör ha koll på det, som chef, mötesledare eller eventarrangör. Därefter får du en snabbgenomgång av de vanligaste diagnoserna och svårigheterna. Vi delar sedan med oss av konkreta tips på NPF-anpassningar, som till på köpet blir bättre för alla. Avslutningsvis berättar Mattis Krol från Vision om deras centrala satsning på ökad NPF-kompetens bland sina medlemmar.
Omarish vecka 15
Omarish är vårt nyhetsbrev som handlar om allt som händer och kan hända då människor möts. I detta nummer berättar vi hur du skapar lyckade gruppupplevelser samt intervjuar en framtidspoddare. Vi avslöjar också varför du bör ha en “att-inte-göra-lista”.
Så skapar du gruppupplevelser!
Det är viktigt att skapa engagerande och minnesvärda upplevelser vid möten och event, genom att ta hänsyn till deltagarnas samspel och miljöns påverkan. Här får du tips på hur det kan gå till.
Webinar: Neuroanpassade möten och event
Webinar: Neuroanpassade möten och event – om hur du tillgänglighetsanpassar möten och event för de med NPF eller neurovariation. Med Jessica ”MrsHyper” Stigsdotter Axberg, entreprenör och föreläsare. Delta kostnadsfritt, från valfri plats, den 10 april 2024, 08.30 – 09.00.
Anteckna, helst för hand – ett oslagbart sätt att programmera in kunskap
Ett exempel handlar om hur vi tar anteckningar. Genom att anteckna programmerar vi in kunskap i hjärnans långtidsminne. Det har dock visat sig gälla främst när vi antecknar för hand. Många tror säkert att den största vinsten med att ta anteckningar är att man då får ett referensmaterial som vi kan gå tillbaka till, läsa igen och nöta in kunskap över tid. Hjärnforskningen visar dock att den största vinsten med att anteckna är själva aktiviteten, eftersom vi under tiden vi antecknar också programmerar in kunskap i hjärnan.
Trendspaningar för november 2022
Bland våra trendspaningar för november berättar vi bland annat om världens första trestjärniga helt veganska restaurang, glampingboende som drivs av bilens batteri och ett bärbart presentkort.
Det stora missförståndet om lärande
I dag envisas många med att fylla mötes- och konferensdagar med ren envägskommunikation. Detta trots att hjärnforskningen visar att det inte leder till lärande. Det behöver ske fler och andra saker för att deltagarna ska ta med sig ny kunskap hem. Kanske tror du, liksom många med dig, att en dag späckad med information bidrar till de nöjdaste deltagarna. Det stämmer inte. Tro det eller ej, men det är med mer interaktion, repetition och dramaturgi samt en betydligt mindre mängd information som du ger dina deltagare mer pang för pengarna. Då uppstår nämligen både lärande och varaktig kunskap.
Trendspaningar för oktober 2022
Bland våra trendspaningar för oktober berättar vi bland annat om ett städrejv i Ukraina, en glassrobot och rullande kök med kockar som lagar maten på väg till kunden.
Vi kan kalla det jammande
Stora delar av den tid vi tillbringar på kontor och arbetsplatser går åt till annat än fokuserat arbete. Det är dock fel att säga att inte det också är jobb. Nära nio av tio säger att de kan tänka sig att gå tillbaka till kontoret för att få mer av det sociala. Vi kan kalla det jammande och det kan vara både spontant och organiserat. Jammande sänker inte produktiviteten utan främjar istället saker som innovation, trivsel och lojalitet. Det räcker dock inte med att bara skapa fysiska ytor för jammande. Ska det bli verkstad, så behövs det också en infrastruktur för aktiviteter.